Sport

Jolien van Vliet: Ambitieus in cricket, een kleine sport

Jolien van Vliet, ooit hockeykeepster bij Kampong, staat volgende week op het WK kwalificatietoernooi met het Nederlandse cricketteam. Maar waarom switcht een hockeyster naar cricket?

Een onverwachte kennismaking

Op vijftienjarige leeftijd nam Van Vliet deel aan een initiatief van Kampong-cricket. Een reis naar Perth stond op het programma, waar hockeymeiden recreatief hockey- en cricketwedstrijden zouden spelen. Ondanks haar gebrek aan cricketervaring, ontdekte ze al snel haar liefde voor de sport.

Een nieuwe uitdaging

Terwijl hockey algemeen bekend is, is cricket een totaal ander verhaal. Van Vliet erkent dat de spelregels complex zijn, maar ze blijft leren. Ze waardeert de individualiteit binnen de teamsport en ziet parallellen met haar rol als hockeykeeper.

Cricket is in Nederland een kleine sport, vooral bij vrouwen. Het beperkte aantal actieve speelsters maakt het moeilijk om een sterk nationaal team samen te stellen, vooral in vergelijking met landen waar cricket populairder is. Daarnaast is cricket in Nederland een amateuristische sport.

Van Vliet heeft bijna fulltime toegewijd aan cricket, vooral na haar afstuderen. Ze speelde competitie in Nieuw-Zeeland, wat haar spel verbeterde en waardevolle ervaring opleverde. Nu hoopt ze dat Oranje kan profiteren van haar groei als speler.

Het komende WK-kwalificatietoernooi

Oranje moet in de WK-kwalificatieronde bij de eerste twee eindigen in een poule met Ierland, Zimbabwe, de Verenigde Arabische Emiraten en Vanuatu. Van Vliet beschouwt Ierland als de grootste uitdaging, maar gelooft dat Nederland goede kansen heeft om door te gaan naar de halve finale.

Hoewel ze cricket met passie beoefent, beseft Van Vliet dat ze na het WK-kwalificatietoernooi haar focus moet verleggen naar een baan. Toch koestert ze geen spijt over haar keuzes en kijkt ze uit naar de toekomst, waarbij ze haar ervaring in cricket zal blijven koesteren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button