Nieuws

Wolven vestigen zich op Utrechtse Heuvelrug

Uit DNA-onderzoek van BIJ12 blijkt dat er twee wolven op de Utrechtse Heuvelrug leven, wat wordt bevestigd door incidenten van aanvallen op landbouwhuisdieren, zoals schapen. Tussen oktober vorig jaar en februari dit jaar heeft BIJ12 26 nieuwe wolven vastgesteld in Nederland, voornamelijk nakomelingen van reeds gevestigde wolven. In totaal zijn er in die periode 51 verschillende wolven in Nederland geïdentificeerd door middel van DNA-sporen.

Een van deze nakomelingen is GW3237M, een mannelijke wolf die sinds mei vorig jaar op de Utrechtse Heuvelrug en in het Gooi is waargenomen. Hij behoort tot de ‘Noord-Veluwe-roedel’ en staat bekend om zijn benadering van honden, wat hem goed fotografeerbaar maakt, aldus BIJ12. Daarnaast zijn zijn uitwerpselen gevonden.

De andere wolf in Utrecht is een ‘zwervende’ wolf, geboren in Duitsland, die sinds juni 2023 op en rond de Utrechtse Heuvelrug is vastgelegd en volgens BIJ12 ook uitstapjes maakt naar gebieden buiten dit gebied.

Hoewel beide wolven landbouwhuisdieren hebben aangevallen, zijn ze nooit samen op een camerabeeld waargenomen. Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland zijn er in de provincie Utrecht 99 doodgebeten schapen geregistreerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button