Nieuws

Wat te doen als je auto in de ingestorte garage in Nieuwegein staat?

Nieuwegein – Er is nog veel onduidelijk over de ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Zondagavond stortten de rijhellingen in na een harde klap. Hier zijn zes vragen en antwoorden om meer duidelijkheid te bieden.

 1. Zijn andere parkeergarages in Nieuwegein gevaarlijk?
  Inwoners vragen zich af of andere parkeergarages ook gevaarlijk zijn. De gemeente Nieuwegein voert “alle nodige controles en inspecties” uit bij hun garages. Hoeveel parkeergarages hetzelfde type vloer hebben als die in de ziekenhuisgarage is onbekend. Bouwer Ballast Nedam reageert niet vanwege het lopende onderzoek, maar het type vloer komt volgens het architectenbureau op “duizenden plekken” voor.
 2. Wie is aansprakelijk?
  Het is nog niet duidelijk wie aansprakelijk is. Als het een bouwfout betreft, is Ballast Nedam mogelijk aansprakelijk, bij een ontwerpfout kan dat architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra zijn. De verantwoordelijkheid voor de kosten van de schade aan de parkeergarage en de auto’s, evenals gemiste inkomsten, is nog onbekend.
 3. Wat als je auto daar nu staat geparkeerd?
  Veel auto’s in de garage zijn van medewerkers van het ziekenhuis. Het is onduidelijk wanneer de auto’s eruit gehaald kunnen worden, dit hangt af van Q-Park, die de garage beheert. De parkeergarage is voorlopig afgesloten in opdracht van de gemeente Nieuwegein en de OVV. Mensen worden opgeroepen contact op te nemen met de klantenservice van Q-Park als hun auto daar staat.
 4. Wie bouwde de parkeergarage?
  De parkeergarage werd in 2008 gebouwd door Ballast Nedam, met het ontwerp van architectenbureau Gortemaker Algra Feenstra. De eigenaar is de Utrechtse investeringsmaatschappij Primevest.
 5. Hoe kon dit gebeuren?
  De oorzaak is nog onduidelijk en wordt onderzocht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is ter plaatse voor een verkennend onderzoek. Ze verzamelen momenteel vluchtige informatie en kunnen hun bevoegdheden inzetten om mensen te spreken en informatie op te vragen.
 6. Welke overeenkomsten zijn er met Eindhoven?
  In 2017 stortte een nieuwe parkeergarage bij het vliegveld in Eindhoven deels in door hitte en een bouwfout. Na dat incident werd ook de parkeergarage in Nieuwegein gecontroleerd en veilig bevonden. In Nieuwegein stortten nu de hellingbanen in, niet de vloeren. De gebruikte vloer in Nieuwegein is een kanaalplaatvloer, niet de ‘bollen-vloer’ zoals in Eindhoven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button