Nieuws

Vanaf 2025 verbod motorboten op Kromme Rijn

Vanaf 2025 zullen motorbootjes niet meer welkom zijn op een van de meest geliefde vaarroutes in de regio, de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft dit besluit genomen, waarbij alleen elektrische bootjes zijn toegestaan.

Dit initiatief is genomen om de ecologische waterkwaliteit van de Kromme Rijn te bevorderen, die in 2027 moet voldoen aan de Europese normen. Het hoogheemraadschap voorspelt dat het aantal recreanten op het water aanzienlijk zal afnemen door het verbod op boten met een brandstofmotor. De afgelopen tien jaar is het aantal gemotoriseerde bootjes op de rivier aanzienlijk toegenomen, wat verstoring van de bodem en golven veroorzaakt.

Het schap benadrukt dat de natuurlijke gebieden langs de Kromme Rijn lijden onder de frequente vaarbewegingen. Het verbod op motorboten zal ook de veiligheid vergroten voor de vele kanoƫrs en paddleboarders die graag van de rivier gebruikmaken.

Om aanwonenden langs de rivier voor te bereiden, maakt het schap dit aankomende verbod nu bekend. Ze krijgen een jaar de tijd om oplossingen te vinden, zoals de aanschaf van een elektrische buitenboordmotor, aangezien eigen motorboten niet langer toegestaan zullen zijn. Bovendien zal het schap zijn eigen vaartuigen en uitrusting zoveel mogelijk vervangen door emissievrije alternatieven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button