Nieuws

UU Protest: Solidariteit met Palestina en tegen politiegeweld

Studenten en personeel van de Universiteit Utrecht (UU) sloten zich vanochtend aan bij de ‘nationale walk-out’ in solidariteit met het pro-Palestijnse protest en als protest tegen politiegeweld. Om 11.00 uur verlieten ze de collegezalen om zich te verzamelen bij het Bestuursgebouw van de universiteit, waar ongeveer vijfhonderd mensen zich hebben verzameld.

De organisatoren van het protest hebben enkele directe eisen aan het universiteitsbestuur gesteld. Ze eisen excuses voor het politiegeweld en het inschakelen van de politie. Daarnaast willen ze een serieus gesprek over een academische boycot en verzoeken ze het college van bestuur om morgen deel te nemen aan een bijeenkomst over Palestina. Het college heeft echter laten weten dat ze dit niet zullen doen omdat ze van mening zijn dat er geen ruimte is voor een constructieve dialoog.

Kathrine van den Bogert, docent Bestuurskunde en een van de organisatoren, verklaarde dat ze buiten het Bestuursgebouw staat omdat het College van Bestuur weigert te praten. Ze benadrukt dat er bij eerdere demonstraties geen gevaar of onveilige situaties waren, wat volgens haar geen reden was om de politie te bellen.

Tijdens de bijeenkomst roepen de demonstranten leuzen als “geen politie op de campus” en “vrij Palestina”. Toeschouwers in het Bestuursgebouw worden collectief aangesproken met “schaam je”. Er worden ook Nederlandse leuzen gescandeerd, zoals “UU schande, bloed aan je handen”. De politie is aanwezig maar blijft op afstand.

Uiteindelijk sprak Margot van der Starre, vicevoorzitter van het College van Bestuur, met de betogers en betuigde ze spijt over het geweld. Het college heeft echter geen plannen om excuses aan te bieden, wat tot ongenoegen van de menigte leidde. Wel zal de universiteit de samenwerking met Israƫlische instanties opnieuw bekijken.

Naast de UU doen ook de universiteiten van Leiden, Wageningen en Nijmegen mee aan de actie. In Amsterdam is er ook protest op de UvA.

De UU staat het protest op eigen terrein toe, “zolang het vreedzaam verloopt”, zoals vermeld op de universitaire website. “We willen de veiligheid van al onze studenten en medewerkers kunnen blijven garanderen.”

Er is sinds vorige week een demonstratieprotocol van kracht, waarin staat dat gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan, kwetsende uitlatingen en handelingen verboden zijn en barricades niet mogen worden opgeworpen. “We roepen iedereen dringend op om deze ‘nationale walk-out’ rustig te laten verlopen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button