Nieuws

Utrechters delen hun Ramadan ervaringen: meer dan alleen vasten

Na een maand van vasten tussen zonsopgang en -ondergang, begint voor moslims vandaag Eid al-Fitr, beter bekend als het Suikerfeest. Voor Zahraa, Salim en Esma uit Utrecht gaat de Ramadan echter om meer dan alleen het onthouden van eten en drinken. Ze delen hun perspectieven op deze bijzondere maand.

Zahraa (20) weet als geen ander dat Ramadan niet slechts draait om vasten, vanwege gezondheidsproblemen kan ze niet de hele dag zonder eten. Maar ze vindt andere manieren om haar spiritualiteit te beleven. Zo heeft ze met verschillende organisaties geld ingezameld om boodschappen te doen voor honderd families in het asielzoekerscentrum waar ze woont.

Salim (25) beschouwt Ramadan als een tijd van innerlijke verrijking. Ondanks het vasten voelt hij een energieke boost, waarbij hij zich verdiept in zijn religie en vaker moskee├źn bezoekt, evenals zijn familie.

Esma (24) benadrukt de verbindende kracht van Ramadan. Het heeft haar geholpen veel nieuwe mensen te ontmoeten, zowel binnen als buiten de moslimgemeenschap, nadat ze recent naar Utrecht is verhuisd.

Naast sociale interacties is Ramadan ook een tijd voor persoonlijke groei. Salim en Esma gebruiken deze periode om aan goede voornemens te werken, zoals het intensiveren van contacten met familie en vrienden.

Voor Zahraa heeft Ramadan geleid tot een hernieuwd perspectief op dankbaarheid, vooral gezien haar achtergrond als vluchteling uit Irak.

Met het naderen van Eid al-Fitr kijken ze uit naar het samen zijn met familie en vrienden, het delen van lekker eten en cadeautjes. Maar ze koesteren ook de ervaringen en lessen van de afgelopen maand. De Ramadan is voor hen veel meer dan alleen een periode van vasten; het vertegenwoordigt een gevoel van volmaaktheid en spirituele groei.

Gerelateerde artikelen

Back to top button