Nieuws

Utrechter (19) slaat stadsgenoten neer ‘Vanuit het niets’

Vandaag stond een jonge en kwetsbare Utrechter terecht voor een reeks mishandelingen en diefstallen. Door problemen met het dossier werd er vandaag geen eis geformuleerd en geen uitspraak gedaan. Thomas B. krijgt de kans om zijn leven te beteren in een kliniek in Eindhoven, maar zal voorlopig niet welkom zijn in Utrecht.

Tijdens de behandeling van de zaak werd de ernst ervan benadrukt, waarbij de voorzitter van de rechtbank verzuchtte dat het gemakkelijk is om de ernst te vergeten na het aanhoren van droge feiten. De 19-jarige Thomas wordt beschuldigd van meerdere mishandelingen en diefstallen in anderhalf jaar tijd.

Geweldsincidenten en incompleet dossier

Thomas wordt beschuldigd van verschillende geweldsincidenten, waaronder een incident waarbij hij een bekende maaltijdbezorger aanviel tijdens Koningsnacht en een ander incident waarbij hij onder groepsdruk spullen van slachtoffers afnam in Utrechtse parken.

Het onderzoeksdossier bleek incompleet te zijn, waardoor er geen advies kon worden gegeven over een eventuele Jeugd-tbs-maatregel. Dit zorgde voor onzekerheid aan het begin van de zitting, maar de zaak werd uiteindelijk behandeld.

Emotionele impact op slachtoffers

De slachtoffers, die in grote aantallen aanwezig waren, benadrukten de emotionele impact van de incidenten. Ondanks het trauma zijn sommige slachtoffers opgelucht dat de zaak wordt behandeld en zien ze in dat het niet aan hen lag.

De emotionele verklaringen van slachtoffers in de rechtbank benadrukken de impact van de incidenten op henzelf en hun families. Ouders vertellen over de angst en verwarring die de incidenten hebben veroorzaakt bij hun kinderen.

Onvolledigheid van dossier belemmert begrip

Thomas zelf kan niet veel zeggen over de redenen achter zijn daden van geweld, maar geeft aan ook graag te willen begrijpen waarom hij zo beïnvloedbaar is. De onvolledigheid van het dossier maakt het echter moeilijk om hierover uitsluitsel te krijgen.

Er is overeenstemming tussen het Openbaar Ministerie, de advocaat van Thomas en de rechtbank dat hij gebaat is bij intensieve behandeling. Een kliniek in Eindhoven biedt hiervoor morgen al plaats, maar dit betekent wel dat Thomas niet langer in voorarrest zal zitten.

Thomas zal zich moeten houden aan verschillende voorwaarden, waaronder een drugs- en alcoholverbod en het dragen van een enkelband bij eventuele vrijheden. De zaak zal pas inhoudelijk verder behandeld worden nadat het dossier compleet is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button