Nieuws

Utrecht wil fietsdrukte verminderen; 25k prijs.

Fietspaden in Utrecht kennen regelmatig overbezetting, een bekend probleem dat al geruime tijd de aandacht trekt. De gemeente Utrecht erkent deze kwestie en tracht fietsers effectiever over de paden te verdelen door nieuwe routes te creëren. Maar is er meer mogelijk? De gemeente schrijft een wedstrijd uit en beloont het beste idee met een prijs van €25.000.

Het Vredenburg in Utrecht ziet dagelijks tienduizenden fietsers passeren en behoort tot de drukste fietspaden in Nederland. Utrecht koestert zijn reputatie als fietsvriendelijke stad, maar elders, met name bij het Vredenburgknooppunt en op talloze andere locaties, neemt de drukte toe.

De komende jaren zal het aantal fietsers nog verder toenemen. Met duizenden nieuwe inwoners per jaar en grootschalige nieuwbouwprojecten op de planning, voorspelt de gemeente dat er in 2040 maar liefst 75% meer fietsritten zullen zijn dan in 2015.

Kunnen de huidige fietspaden deze groei aan? Dit is een vraag die de gemeente zich al geruime tijd stelt. Zonder geschikte maatregelen zou de situatie op de reeds overvolle fietsroutes onhoudbaar kunnen worden, waarschuwt de gemeente. Een van de strategieën van de gemeente is het creëren van alternatieve routes, zodat niet iedereen noodzakelijkerwijs door het centrum hoeft te fietsen, maar ook aantrekkelijke routes rondom de binnenstad worden benut.

€25.000 Prijs

De gemeente hoopt op verdere innovatieve oplossingen en schrijft daarom een ‘challenge’ uit. Wie het meest doeltreffende idee heeft om fietsers op drukke locaties en routes effectief te spreiden, maakt kans op €25.000 om het idee in de praktijk te brengen. De gemeente geeft de voorkeur aan oplossingen anders dan apps, campagnes of infrastructurele aanpassingen.

Mensen en organisaties met een goed idee kunnen zich tot 5 maart aanmelden. Later dit jaar zal de winnende oplossing als proef worden geïmplementeerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button