Nieuws

Utrecht telt 2000 ‘minder’ bomen door misverstand

Het aantal bomen in Utrecht daalde plots met 2000, maar niet echt. Een telkwestie van gekapte stronken zorgde voor verwarring. In 2022 werden stronken meegeteld als bomen, een fout die in 2023 werd hersteld. Toch klopt het totaal aantal bomen nog steeds niet helemaal, mede door vertraagde invoer van nieuwe aanplantingen.

Het officiƫle aantal bomen in Utrecht bedroeg in 2023 134.000, met nog eens 192 hectare aan bos- en bosplantsoen. Maar zelfs zonder telblunders corresponderen de administratieve cijfers niet altijd met de realiteit. Nieuw aangeplante bomen worden vaak niet direct geregistreerd, waardoor ze niet meetellen in de statistieken.

Factoren zoals nat weer en langlopende groenprojecten dragen bij aan deze discrepantie. Om achterstanden in te halen, is de gemeente gestart met een speciaal project. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan het vergroenen van de stad, zoals bij de Westelijke Stadsboulevard, waar ruimte vrijkwam voor meer groen en bomen door het verminderen van rijstroken. Of deze nieuwe aanplantingen al zijn meegeteld, blijft echter onduidelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button