Nieuws

Utrecht plant vernieuwing stadion Galgenwaard en omgeving

De gemeente Utrecht heeft plannen om stadion Galgenwaard en zijn omgeving te vernieuwen. Volgens een verkenning van Mecanoo is er ruimte voor zeshonderd tot duizend nieuwe woningen, naast meer ruimte voor andere functies en een aanzienlijke vergroening van het gebied.

Het bureau heeft een stedenbouwkundige uitwerking gemaakt waarbij de versteende en parkeerplaatsgedomineerde omgeving van het stadion van FC Utrecht wordt omgevormd tot een groen en ruimtelijk gebied. Hier zal ruimte zijn om te sporten, recreƫren en verblijven. Om deze ruimte vrij te maken, zullen de parkeerplaatsen verdwijnen en wordt het kantoorpand aan de Herculeslaan gesloopt.

Door de herinrichting van het gebied rond het station zal een betere verbinding ontstaan met het stadscentrum en de Kromme Rijn die langs het terrein loopt. Voetgangers en fietsers krijgen prioriteit en er komen recreatieve voorzieningen gerelateerd aan sport. Ook wordt er een mobiliteitsconcept geĆÆntroduceerd met fietsenstallingen, een ov-hub en gedeelde mobiliteit.

Hoewel stadion Galgenwaard vooral bekend staat als de thuishaven van FC Utrecht, is het in feite een multifunctioneel complex met kantoren, winkels en een sportcentrum. Mecanoo stelt voor om een deel van de bestaande functies uit te breiden en te clusteren, waarbij enkele hoogteaccenten worden toegevoegd.

Het hart van het gebied zal een multifunctioneel plein zijn, geschikt voor evenementen en andere activiteiten. De plinten van het station en het nieuwe ‘stadsblok’ zullen worden voorzien van horecafuncties die aansluiten op de openbare ruimte. Aan de zijde van de Kromme Rijn krijgt het gebied een parkachtig karakter.

De verkenning is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht, eigenaren van het kantoorpand aan de Herculeslaan en Galgenwaard Onroerend Goed. FC Utrecht heeft recentelijk het stadion overgenomen, terwijl de bebouwing in de hoeken is aangekocht door Jongerius Invest en Dick Uittenbogert met het oog op de beoogde gebiedsontwikkeling.

Dit onderzoek vormt een tussenstap naar een stedenbouwkundig programma van eisen, waarin de kaders voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied worden vastgesteld. Mogelijke uitbreiding van het stadion zal in een later stadium worden overwogen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button