Nieuws

Utrecht lanceert maatregelen om wolven te weren

Vanaf het volgende jaar zullen veehouders in aanmerking kunnen komen voor subsidie om hun schapen, geiten, of alpaca’s te beschermen tegen wolfaanvallen. De provincie Utrecht heeft voor het jaar 2024 een budget van 150.000 euro gereserveerd voor wolfwerende omheiningen.

Wolfaanvallen op schapen en andere dieren komen regelmatig voor in onze provincie. In de maand september alleen al vonden er 32 aanvallen plaats, zoals blijkt uit dna-onderzoek van BIJ12, het bureau dat overheidsaangelegenheden met betrekking tot wolven behandelt. Daarom introduceert de provincie nu maatregelen, waarbij veehouders aanspraak kunnen maken op een maximaal bedrag van 20.000 euro per boer.

Aangezien de meeste wolfaanvallen plaatsvinden op de Utrechtse Heuvelrug, is deze regeling vooral bedoeld voor boeren in deze regio. Echter, veehouders net buiten dit gebied kunnen ook in aanmerking komen. Het provinciebestuur: “Op de Utrechtse Heuvelrug gevestigde wolven maken immers uitstapjes naar het omliggende landelijk gebied voor voedsel.”

Hoewel de regeling pas over enkele weken van kracht wordt, komen boeren die sinds 26 mei van dit jaar al wolfwerende hekken hebben geïnstalleerd ook in aanmerking voor subsidie. De subsidie zal na volgend jaar blijven gelden, maar het exacte budget is nog niet vastgesteld.

De regeling eindigt op 25 mei 2026. De provincie verwacht dat veehouders tegen die tijd gewend zijn aan de aanwezigheid van wolven en zelf zullen zorgen voor de bescherming van hun dieren.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button