Nieuws

Utrecht krijgt vele klachten over wangedrag van ambtenaren

Een ambtenaar van de gemeente Utrecht heeft een officiële waarschuwing gekregen nadat hij een inwoner had uitgescholden. Dit incident maakte deel uit van tientallen meldingen van ‘onjuist’ gedrag die de gemeente in de afgelopen drie jaar heeft ontvangen. Eén medewerker werd zelfs onmiddellijk ontslagen.

Het aantal meldingen kwam aan het licht tijdens een onderzoek van RTL Nieuws naar meldingen van ongewenst gedrag door ambtenaren. Er zijn in totaal 29 meldingen gedaan, waarvan er 16 gegrond werden verklaard. Deze meldingen kunnen worden ingediend door zowel medewerkers op het stadhuis als door inwoners van Utrecht.

De gemeente meldt dat enkele voorbeelden van deze meldingen onder andere een medewerker omvatten die ongepaste vragen stelde en daarvoor een officiële waarschuwing ontving. Een andere medewerker uitte ‘ongepaste uitingen’ over een collega en werd op gesprek geroepen.

Daarnaast werden officiële waarschuwingen uitgedeeld aan een medewerker die een inwoner uitschold nadat hij zijn dienstauto had verlaten, iemand die digitaal een foto van een collega bewerkte en een medewerker die binnen enkele weken ‘honderden appjes, sms’jes en e-mails’ naar een collega stuurde.

Het merendeel van de meldingen, gericht op medewerkers van het stadhuis, kwam van de afdelingen Stadsbedrijven en Vergunningen, Toezicht en Handhaving (elk vijf medewerkers). Er waren ook meldingen op de afdelingen Wijken (2), Ruimte, Volksgezondheid, Bedrijfsvoering, en Openbare Orde en Veiligheid (elk 1).

Volgens de gemeente is één medewerker onmiddellijk ontslagen naar aanleiding van een melding, terwijl een andere is geschorst en zelf ontslag heeft ingediend.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button