Utrecht geniet van Ronde van Vlaanderen: ‘EK-sfeer’
In Utrecht hebben verschillende mensen vandaag de Ronde van Vlaanderen gevolgd op grote schermen, waarbij sommige locaties drukker waren dan andere. “Helaas hadden wij concurrentie van een ander geloof, Pasen.”
Om 12.30 uur gaan de deuren van EKKO aan de Bemuurde Weerd open, waar Sjoerd Thomassen (22) en Reimer Ikink (23) als eersten arriveren. Op dat moment hebben de wielrenners al 100 kilometer afgelegd van de 270 kilometer lange race. Sjoerd keek de eerste kilometers vanuit bed. “Het hele voorjaar ben je aan het hypen naar één dag”, zegt hij. “En dan wil je ook alles zien. Het is rustgevend de hele dag maar met één ding bezig te zijn.”
Op drie kilometer afstand, bij de Koerskapel bij het Hof van Cartesius, stond de eerste wielerfan al om 9.45 uur voor de deur. “Het is een wedstrijd die zeer de moeite waard is om vanaf het begin te kijken”, zegt Joost Hontelez (59). “Juist in het begin is het spannend met ontsnappingen.” In de Koerskapel wordt de koers intens beleefd. Ze presenteren zichzelf als een wielerkerk waar koersgelovigen samenkomen. De kapel wordt geleid door Peter de Kruijk, onder de koersgelovigen beter bekend als Pater Fabiaan Dekanselaere.
Tijdens de wedstrijd houdt Pater Fabiaan een preek van zeven A4’tjes over de diepere betekenis achter het wielrennen. Ondertussen valt het beeld uit. De zeven mannen in de zaal barsten in lachen uit tijdens de preek. “Heb de renner niet lief om zijn uitslagen, heb de renner lief om hoe hij tot die uitslagen komt,” luidt één van zijn boodschappen. Joost Hontelez, die als eerste voor de deur stond om de Ronde vanaf het begin te bekijken, draagt ook nog twee gedichten voor tijdens de koers.
Woensdag viel een van de favorieten, Wout van Aert, hard tijdens Dwars door Vlaanderen, waardoor hij vandaag niet kon meedoen. Ook andere favorieten waren niet topfit door valpartijen op woensdag. Daarom werd vooraf gesproken over een ‘onthoofde’ Ronde van Vlaanderen. Iedereen was het er dan ook over eens dat Mathieu Van der Poel vandaag zou winnen, behalve Pater Fabiaan. “Ik weet niet wie er gaat winnen, maar ik weet wel wie er niet gaat winnen: Mathieu Van der Poel.” De afwezigheid van Van Aert was voor hem ook geen aderlating. “Het is zonde dat iemand er niet is, maar dat wil niet zeggen dat de koers daarom minder is.”
Ook de andere mannen genieten ondanks het gemis van deze editie van Vlaanderens mooiste. “260 kilometer. Vanaf ’s ochtends 10.00 uur rijden ze al. Over de kasseien. Ik heb er wel eens overheen gereden, dat is echt ellendig”, zegt Alex Klok (54). “Gemene steile klimmetjes, het landschap, de kou, het weer, de tegenwind, de regen. Schitterend.”
Tegen 15.00 uur, wanneer de wielrenners nog 60 kilometer verwijderd zijn van de finish, kijken bij EKKO meer dan honderd mensen naar het grote scherm. De Kwaremont-biertjes vloeien rijkelijk en de patat met vegetarische stoof gaat gulzig naar binnen. In tegenstelling tot de koersgelovigen in de Koerskapel is niet iedereen hier wielerfan. Femke Pander (30) is geen fan van wielrennen maar is meegegaan met haar vriend. “Maar het is wel gezellig.”
Op 45 kilometer voor het einde gebeurt dan wat iedereen voorspelde. Op de Koppenberg, waar vrijwel iedereen lopend naar boven moest, slaat Van der Poel toe. Uiteindelijk komt hij solo over de streep en wint zijn derde Ronde van Vlaanderen. Gejuich klinkt in de zaal. “Net een EK-voetbalsfeer”, zegt een gast.
Volgende week, zondag 7 april, wordt Parijs-Roubaix ook uitgezonden in de Koerskapel. Volgens sommige niet-Vlamingen een nog mooiere koers.