Nieuws

Hoge boete in Bunnik voor rood licht bij spoorwegovergang

Bunnik – Terwijl de spoorbomen neergaan en de rode lichten waarschuwend knipperen, negeren sommige weggebruikers deze duidelijke signalen van naderende treinen. Dit gedrag wordt door ProRail als uiterst gevaarlijk bestempeld. De oplossing: flitspalen en strenge boetes. In Bunnik, waar een proef met een flitspaal succesvol is gebleken, wordt nu een volgende stap gezet.

Sinds anderhalf jaar is de overweg op de Achterdijk in Bunnik uitgerust met een permanente flitspaal. Deze locatie, bekend om frequente overtredingen, heeft eerst waarschuwingen uitgezonden voor roodlichtovertreders. Voor het uitvaardigen van daadwerkelijke boetes waren boa’s ter plaatse vereist, maar vanaf nu gaan de flitscamera’s ook boetes opleggen.

Speciaal ontwikkelde, slimme camera’s worden ingezet bij overwegen. “Het systeem analyseert beelden en slaat deze op bij potentiĆ«le overtredingen. Onze buitengewoon opsporingsambtenaren bekijken vervolgens de camerabeelden. Bij een overtreding wordt een boete via het Centraal Justitieel Incassobureau naar de bestuurder gestuurd.”

De boetes variĆ«ren in hoogte: maximaal 280 euro voor auto’s, motoren en vrachtwagens, en 190 euro voor brom- en snorfietsen. Harro Homan van ProRail benadrukt dat het doel niet alleen beboeten is, maar vooral gedragsverandering. “Eerdere proeven, zoals met een tijdelijke camera in Hilversum, toonden aan dat overtredingen met 50 procent verminderden. Dat is ons doel.”

ProRail plant nu, na het succes in Bunnik, gesprekken met andere gemeentes voor ongeveer veertig overwegen. “Elke overweg en verkeerssituatie is uniek, dus we hanteren een specifieke aanpak per situatie.” Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft fondsen toegewezen voor deze flitscamera’s, in samenwerking met het Openbaar Ministerie.

De recentste cijfers van ProRail uit 2022 tonen 60 bijna-ongelukken op overwegen, een daling ten opzichte van voorgaande jaren. Deze trend wordt toegeschreven aan het verminderde aantal overwegen. Ook het aantal dodelijke slachtoffers is gedaald. ProRail streeft naar minder overwegen voor meer veiligheid en voert daarom bewustwordingscampagnes uit.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button