Nieuws

Meer gemeenten steunen vuurwerkverbod.

Provincie Utrecht – Het aantal gemeenten dat zich uitspreekt voor een landelijk vuurwerkverbod loopt op. Volgens persbureau ANP hoopt meer dan een kwart van de burgemeesters dat de Tweede Kamer en het kabinet een einde maken aan het afsteken van consumentenvuurwerk.

Het ANP maakte een rondgang langs ongeveer tweehonderd Nederlandse gemeenten. Het aantal voorstanders van een verbod is opgelopen van zo’n dertig tot ruim vijftig. Ze noemen het beperken van vuurwerkschade en de kosten ervan als reden.

Niet te handhaven

Onder de gemeenten die tegen vuurwerk pleiten zijn in de Utrechtse gemeenten Bunnik, Eemnes, Soest, Utrecht, Woerden en Woudenberg. Ze vinden afzonderlijke verboden per gemeente niet te handhaven zolang de verkoop en het bezit van bepaalde soorten vuurwerk toegestaan blijven. Burgemeester Victor Molkenboer van Woerden zegt tegen het ANP dat hij voorstander van een landelijk vuurwerkverbod is.

“De overlast van vuurwerk is groot qua geluid voor mens en dier”, aldus Molkenboer. “Daarnaast is het ook nog enorm milieuvervuilend. Het aantal vuurwerkslachtoffers in Nederland stijgt ieder jaar weer. Een verbod helpt echter alleen als de verkoop ook verboden gaat worden.” De burgemeester van Woerden voegt toe dat een nationaal vuurwerkverbod waarschijnlijk beperkt effect zal hebben op de problematiek rondom illegaal vuurwerk.

Neutraal

De meeste gemeenten, waaronder IJsselstein, Rhenen en Stichtse Vecht, handhaven een neutrale houding in het debat over vuurwerk. Ze laten de uiteindelijke beslissing over aan de nationale overheid en geven aan dat ze zich zullen schikken naar het genomen besluit.

Houten heeft zich vooralsnog uitgesproken tegen een landelijke regeling.

“Wij steunen een algeheel verbod op vuurwerk niet zolang voldoende handhaving niet kan worden gegarandeerd”, laat de gemeente weten.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button