Nieuws

Tabaksverbod treft buurtsupers: ‘Geen shag meer voor trekkerjongens

Het verbod op tabaksverkoop dat maandag van kracht wordt in Utrecht, zou kleine supermarkten hard kunnen treffen. Voor buurtsupers en dorpswinkels vormt de verkoop van sigaretten een belangrijk onderdeel van hun omzet.

Henk van Maren, mede-eigenaar van de Spar in Lexmond, noemt het een grote financiĆ«le tegenvaller: “We verwachten dat onze omzet met zo’n 9 procent zal dalen, en inclusief nevenverkoop kan dat oplopen tot 13 procent.” Nevenverkoop houdt in dat rokers naast tabaksproducten vaak ook andere producten zoals drankjes, snacks en aanstekers kopen.

Ad de Jong van Dagwinkel Schoonrewoerd bevestigt het bredere effect van deze verandering: “Het verlies aan nevenverkoop is zelfs groter dan het directe omzetverlies op tabak.” Zijn winkel stopte in november al met tabaksverkoop, maar hij merkt op dat dit heeft geleid tot een daling van zo’n 6 procent in de totale omzet. De winkel heeft gereageerd door het assortiment uit te breiden met drogisterijartikelen en speelgoed, in een poging het verlies te compenseren.

Het aantal verkooppunten voor tabak zal aanzienlijk afnemen van ongeveer 10.000 naar ongeveer 4.400 volgens het ministerie. Dit betekent dat het steeds moeilijker wordt om tabaksproducten te verkrijgen, vooral ’s avonds wanneer supermarkten deze niet meer aanbieden.

Primera in Utrecht ziet daarentegen een stijging in klantenaantallen sinds Albert Heijn stopte met tabaksverkoop: gemiddeld komen er nu 180 extra klanten per dag naar de winkel. Gemakswinkels zoals Primera en Ako hebben nog tot 2032 toestemming om tabaksproducten te verkopen, en Primera overweegt zelfs een eigen tabaksketen te starten.

Het streven naar een rookvrije generatie in 2035 in Utrecht wordt bemoeilijkt door de toenemende populariteit van alternatieven zoals vapes. Wethouder Eelco Eerenberg blijft zich inzetten voor verdere beperkingen op de verkoop van tabaksproducten.

In fasen zal de verkoop van tabak steeds meer beperkt worden tot speciaalzaken en gemakswinkels, met als doel in 2032 alleen tabaksspeciaalzaken toe te staan om tabaksproducten te verkopen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button