Nieuws

IJsbanen Utrecht vandaag geopend

Provincie Utrecht – Schaatsclubs in Utrecht zetten zich volledig in om vandaag de deuren te openen. Later deze week is het mogelijk ook veilig om te schaatsen op beschutte, ondiepe watergebieden. Een lijst met locaties om te schaatsen is hieronder beschikbaar.

Amersfoort, Doorn, Baambrugge en Zeist zijn vanochtend geopend.

De Doornsche IJsclub is open vanaf 8.00 uur. “Gezien de temperatuur en de zon op de baan sluiten we om 13.00 uur”, zoals aangekondigd door de club op Facebook. Gisterenochtend opende de ijsclub als eerste haar schaatsbaan, met de initiële bedoeling dat er ook in de middag geschaatst zou worden. “Maar toen is de baan te ver weg gesmolten.”.

De schaatsvereniging in Zeist heeft ook aangekondigd dat er vanochtend op de skeelerbaan bij Blik en Burgers geschaatst kan worden. Dankzij een sproeisysteem is er de hele nacht gewerkt om de baan te bedekken met een ijslaag. De baan opent om 8.00 uur:   “Hoelang we openblijven, is afhankelijk van de weergoden.”

De Amersfoortse IJsvereniging (AIJV) kondigt op haar website aan dat er vandaag op de natuurijsbaan geschaatst kan worden. “Het is onze ijsmeesters vannacht gelukt om een mooie ijsvloer te maken. Daarop kunnen we in ieder geval vanmorgen goed schaatsen.” De baan gaat om 9:00 uur open.

In Baambrugge is het gelukt om een ijsvloer te creëren op de skeelerbaan. “Het is nu één centimeter dik, er kan vanochtend geschaatst worden. Het is nog even de vraag hoelang het ijs goed genoeg blijft om te schaatsen, er is kans dat het in de loop van de ochtend minder wordt maar dat is even de vraag.”

Veenendaal richt zich op de avondopenstelling.

De schaats- en skeelerclub De Greb in Veenendaal heeft twintig vrijwilligers ingeschakeld om vandaag open te gaan. Ze hebben de baan besproeid met een giertank. Als alles volgens plan verloopt, opent De Greb vanavond haar deuren.

IJsclub Siberia in de Overvecht wijk van Utrecht houdt de weersvoorspelling nauwlettend in de gaten. Er bestaat een kleine kans dat de baan bij Park De Watertoren later deze week opengaat. Echter, voorzitter Robbert van Vliet houdt de verwachtingen laag, aangezien er tegen het einde van de week waarschijnlijk dooi wordt verwacht. “Vanochtend zaten we op tussen 2,5 en 3,5 centimeter, we hebben 7 centimeter nodig.”

Het is onwaarschijnlijk dat de schaatsbaan van IJsvereniging De Nieënhof in Bunnik geopend kan worden. De aanwezige begroeiing heeft de wind geblokkeerd, waardoor het ijs gelijkmatig is gevormd over de baan. Echter, een belangrijke voorwaarde is dat het ijs minimaal 8 centimeter dik moet zijn. “Dat zal lastig zijn gezien de stijgende temperaturen eind deze week”, zegt natuurijsexpert Fred Geers.

De ijsbaan in Odijk heeft nu een ijslaag van 1 centimeter, maar het centrale deel is nog niet bevroren. “Een duidelijk signaal: de vorst doet zijn werk, maar de wind remt op sommige plaatsen. Dus als er straks een gesloten bovenvloer ligt, is die ongelijk van dikte”, laat Geers weten.

IJsvereniging Nigtevecht volgt de situatie op de voet. Volgens een bericht op hun Facebookpagina: “Als het goed koud wordt en niet te hard waait, dan zou er misschien een beginnetje kunnen ontstaan van een ijsvloer”.

Leersumse Veld en Pluismeer

Momenteel lijken er voornamelijk mogelijkheden te zijn voor banen die kunstmatig besproeid zijn. Later in de week bestaat de kans dat ook andere wateroppervlaktes dichtvriezen. “Donderdagochtend is de meest reële optie”, zegt Geers. “Misschien dat je woensdag al wat waaghalzen op het ijs zal zien, maar dan gaat het wel om de beschutte, bosrijke gebieden zoals het Pluismeer in Lage Vuursche en het Leersumse Veld.”

IJs met luchtbellen eronder

Naast de natuurijsbanen biedt deze week ook mogelijkheden voor schaatsen op overstroomde weilanden, uiterwaarden en sloten. Echter, zoals Weeronline en de waterschappen benadrukken, kan het ijs op deze plekken vaak onveilig en onbetrouwbaar zijn. “Dit omdat het waterpeil langzaam zal zakken en hierdoor komt dan lucht onder het ijs terecht, in plaats van water. Omdat er redelijk wat wind staat, zal ijsgroei op grotere wateroppervlakten moeizaam gaan.”

Geers doet meerdere rondes door de provincie Utrecht om de conditie van het ijs te beoordelen. “In de uiterwaarden ligt nu nog helemaal geen ijs, ook in weilanden niet. Dat komt mede door de stevige wind.”

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button