Nieuws

Politie ontruimt pro-Palestijns protest bij Universiteit Utrecht

De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns protest bij de Universiteit Utrecht, waarbij zo’n 50 demonstranten zijn opgepakt.

Gisteravond ontruimde de politie het protestkamp bij de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in het centrum van Utrecht. Rond 23.00 uur begon de politie met het geven van opdrachten om te vertrekken. Ongeveer 50 mensen weigerden te vertrekken en werden om 00.30 uur gearresteerd en afgevoerd, waarna de hekken naar het binnenplein werden gesloten door de politie en de universiteit.

Dinsdagmiddag hadden demonstranten een tentenkamp opgebouwd op de binnenplaats van de bibliotheek. Ze eisten dat de Universiteit Utrecht de banden met Israƫl zou verbreken en zich zou uitspreken over de situatie in Gaza.

De universiteit meldde eerder op de avond dat ze in gesprek waren gegaan met de demonstranten, waarin ze werden gewezen op de huisregels van de universiteit en verzocht werden te vertrekken. Omdat er geen gehoor werd gegeven aan dit verzoek en er zorgen ontstonden over de veiligheid, vroeg de universiteit uiteindelijk de politie om in te grijpen.

Na de eerste oproep van de politie vertrokken ongeveer 60 demonstranten, maar zo’n 50 bleven achter op het plein, zittend op de grond en samen liedjes zingend. Nadat ze een laatste waarschuwing negeerden, werden ze rond 00.30 uur gearresteerd en afgevoerd door de politie.

Het protest begon rond 16.45 uur, waarbij demonstranten tenten opzetten en korte tijd de ingang naar het terrein aan de Wittevrouwenstraat blokkeerden met een spandoek met de tekst “Cut Ties with Israeli Colonisers & Free Palestine”. De actievoerders eisten dat de universiteit de samenwerkingen met IsraĆ«lische instellingen verbrak, waaronder uitwisselingsprojecten met de University of Haifa en de Hebrew University of Jerusalem. Volgens de demonstranten ging het om ongeveer tien samenwerkingsverbanden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button