Nieuws

Plofkrakers Leidsche Rijn Veroordeeld tot Jeugddetentie

Utrecht – Twee 19-jarige mannen uit Utrecht zijn veroordeeld tot een jaar en drie maanden jeugddetentie, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast krijgen ze een proeftijd van twee jaar. De Utrechters pleegden in november vorig jaar een plofkraak op een camerawinkel aan de Parijsboulevard in Leidsche Rijn.

De mannen, B.B. en M.A., plaatsten op 14 november een explosief op de etalageruit van de winkel en brachten het tot ontploffing. Het explosief was echter niet krachtig genoeg om door het gepantserde glas te komen, waardoor de inbraak mislukte. Desondanks veroorzaakte de explosie 35.000 euro schade aan de winkel, volgens een eerste schatting. De impact op de winkelier was groot en de bovenliggende appartementen raakten ook beschadigd, waarbij stenen van balkons loskwamen.

Wilde Achtervolging
Na de mislukte plofkraak vluchtten de twee op een scooter zonder kenteken. De aanhouding van de plofkrakers was niet eenvoudig. Tijdens de achtervolging botste een politiewagen tegen een boom. De verdachten ontkenden aanvankelijk hun betrokkenheid, maar gaven het toe toen de bewijzen zich opstapelden. Glassplinters van de ruit van de camerawinkel werden op hun kleding gevonden, en M.A. had sporen van explosief poeder op zijn kleren en handen. Getuigenverklaringen en camerabeelden bevestigden volgens de officier van justitie hun betrokkenheid.

Rondhangen
Uiteindelijk legden de Utrechters een bekennende verklaring af, maar volgens het Openbaar Ministerie gaven ze niet volledig openheid van zaken. In de rechtbank verklaarde B.B. dat ze het idee voor de kraak pas de avond ervoor hadden gekregen, toen ze met een groepje jongens op straat rondhingen. Een onbekende zou hebben gevraagd wie geld wilde verdienen en stelde voor de plofkraak te plegen, waarbij hij hen ook het explosief gaf.

Het OM eiste twee jaar cel plus een behandelingstraject tegen de mannen. De straf is lager uitgevallen, omdat de rechter het jeugdrecht heeft toegepast.

Gerelateerde artikelen

Back to top button