Nieuws

Pep en Frans als boeven in Amsterdam: ‘Bijna pink kwijt’

Pep en Frans, twee broers met een lange geschiedenis van het bijwonen van elke FC Utrecht match in het stadion, verzorgen een column voor DUIC op hun unieke wijze, waarbij ze niet terugschrikken voor het uiten van hun mening. Hun wekelijkse bijdrage bespreekt de belevenissen rondom FC Utrecht: de kwaliteit van het spel, de spelers die eruit sprongen, en hun visie op de besluiten van het bestuur worden allemaal onder de loep genomen, en vervolgens door Martijn Kramer opgetekend.

Na vijftien wedstrijden ongeslagen te zijn gebleven, kwam FC Utrecht terug op aarde na een nederlaag tegen Ajax in Amsterdam met 2-0. Echter, het verlies van de wedstrijd was niet het enige dat de aandacht trok. Na afloop bevonden Pep en Frans zich middenin een chaos veroorzaakt door excessief politiegeweld. “Alle supporters zijn gestraft voor de verkeerde woordkeuze van één persoon,” vertelt Pep.

“Uitwedstrijden tegen Ajax zijn het bezoeken niet meer waard. Op zondagmiddag werd er met pepperspray gespoten, met wapenstokken geslagen, en werden we overlopen door paarden. Het was een gitzwarte dag,” stelt Pep resoluut. “In de afgelopen decennia hebben supporters van FC Utrecht veel meegemaakt, maar deze uitwedstrijd was misschien wel het ergste. De Amsterdamse politie lijkt buitensporig geweld te prefereren en ons te behandelen als veroordeelde criminelen. Alle supporters die een C.P. Company jas droegen, moesten vooraf hun ID kaart laten registreren, waarmee iedereen al bij voorbaat als verdachte werd beschouwd.”

Operation Pink

Pep vindt het gedrag van de politie onaanvaardbaar, hoewel hij de reden achter hun optreden heeft vernomen. “Helaas was er één supporter uit Utrecht die provocerende opmerkingen naar de politie slingerde. Deze opmerkingen, niet waard om te herhalen, waren blijkbaar voor de snel geïrriteerde politie de reden om charges uit te voeren. Alle supporters werden gestraft voor de verkeerde woordkeuze van één individu. Een vader wist zijn elfjarige zoon net op tijd weg te trekken voor de aanstormende paarden, en een van onze supporters heeft bijna een pink verloren. Hij bracht de hele zondagavond in het ziekenhuis door en werd naar verwachting maandagochtend geopereerd.”

Ondanks de gewelddadige incidenten vond er ook een voetbalwedstrijd plaats. FC Utrecht, voorheen in topvorm, kon geen indruk maken tegen Ajax. “We geven het nog een week, maar als er ook tegen Almere City verloren wordt, moet Ron Jans weg,” hervat Frans met een sarcastische ondertoon. “Het is maar een grap, we zijn niet echt terneergeslagen door deze nederlaag. Toch is het ontzettend jammer. FC Utrecht was onherkenbaar. Er was te veel ontzag voor Ajax en het zelfvertrouwen van de afgelopen weken was volledig verdwenen. De Amsterdammers konden vrijuit spelen, terwijl ons team niks voor elkaar kreeg.”

Branderhorst naar de reservebank

Het spel op het veld was niet het enige dat tot onvrede leidde. Ook de basisopstelling zorgde voor opgetrokken wenkbrauwen. Mattijs Branderhorst bleef de eerste doelman, ondanks dat Vasilis Barkas weer fit was. Pep is ervan overtuigd dat Branderhorst voorlopig zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld.

“De twee tegendoelpunten kunnen de keeper aangerekend worden. Branderhorst presteerde de afgelopen weken goed, maar zodra hij meer uitgedaagd werd, gaf hij niet thuis. De doelpunten gingen recht onder hem door en waren te houden. Zo heeft hij het Ron Jans wel erg gemakkelijk gemaakt om een keuze te maken.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button