Nieuws

Onderzoek naar oorzaak explosies Nora B. eis: 8 jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen Nora B. en medeverdachte Ousama A. voor hun betrokkenheid bij twee explosies in juli 2022 in Hoef en Haag en Tienhoven. Tegen Nora B. werd een straf van 8 jaar geëist, terwijl Ousama A. 4 jaar cel kan krijgen. Het voorarrest wordt van beide strafeisen afgetrokken.

Volgens het OM was Ousama A. degene die de explosie in Hoef en Haag op 29 juli heeft veroorzaakt, terwijl Nora B. een leidende rol speelde in de uitvoering van de aanslagen. Ze organiseerde en coördineerde de betrokkenen bij de explosies, voerde verkenningsmissies uit, regelde hun transport naar en van de plaatsen delict.

Nora B., een 34-jarige vrouw uit Rotterdam, werd beschuldigd van haar rol bij aanslagen op een chalet in Tienhoven en een incident in Hoef en Haag in juli 2022. Eerdere verdenkingen met betrekking tot andere aanslagen werden wegens gebrek aan overtuigend bewijs ingetrokken.

De aanleiding voor de aanslagen was naar verluidt een ‘ripdeal’, waarbij een groep criminelen uit de regio Utrecht een partij cocaïne van een Amsterdamse groep had gestolen, resulterend in een reeks explosies.

In de rechtszaal ontkenden beide verdachten betrokken te zijn bij de zaak. Nora B. beweerde haar auto die nacht te hebben uitgeleend, terwijl Ousama A. zei dat hij zijn telefoon had uitgezet om vreemdgaan te verbergen en beweerde dat hij zich weinig kon herinneren vanwege dronkenschap. Ondanks hun verweer achtte het OM hun geloofwaardigheid twijfelachtig. Nora B. beriep zich vaak op haar zwijgrecht tijdens de zitting.

De explosies hebben het leven van een echtpaar in Hoef en Haag drastisch veranderd. De aanslag vond plaats op 29 juli 2022, waarbij de zwangere vrouw wakker schrok van de knal en met haar eenjarige zoon over de puinhopen moest klimmen om veiligheid te zoeken. Sindsdien is hun gevoel van veiligheid in hun eigen huis weggenomen.

Naast de explosies wordt Nora B. ook vervolgd voor het gebruik van valse diploma’s. Ze werkte in verschillende zorginstellingen met een vals zorgdiploma en voerde medische handelingen uit. Bovendien had ze een vals rijbewijs. Deze aanklachten zijn opgenomen in de strafeis.

De rechtbank zal op 12 maart uitspraak doen in deze zaak.

Gerelateerde artikelen

Back to top button