Nieuws

OM eist cel en €300k inbeslagname van wiettelers

Bilthoven – Het Openbaar Ministerie verlangt tot 20 maanden gevangenisstraf voor vijf mannen betrokken bij grootschalige cannabisproductie in Amersfoort, Rotterdam en Zaandam. Twee van de verdachten zijn afkomstig uit Eemnes en Amersfoort, de overige uit Hilversum en Laren.

Volgens het OM vormden de mannen een criminele organisatie met minstens vier actieve wietkwekerijen, waarbij ook illegaal elektriciteit werd afgetapt.

De eerste twee kwekerijen kwamen in mei en juli 2020 aan het licht in Amersfoort. Vervolgonderzoek leidde een jaar later naar extra cannabisplantages in Rotterdam en Zaandam. In Soesterberg werd tevens een loods ontdekt, gevuld met kweekapparatuur zoals lampen en ventilatoren.

Criminele organisatie

De vijf verdachten waren op diverse manieren betrokken bij de wietteelt en werkten “structureel en duurzaam samen”, aldus justitie. Daarom worden zij aangemerkt als een criminele organisatie. Ze staan terecht voor lidmaatschap van deze organisatie, overtreding van de Opiumwet en stroomdiefstal. De 55-jarige man uit Amersfoort wordt ook vervolgd voor voorbereidingshandelingen, als gebruiker van de loods in Soesterberg.

Financiële rechercheurs schatten de winst van de hennepkwekerijen op meer dan 300.000 euro. Het OM eist dat de verdachten dit bedrag terugbetalen. Bovendien vraagt de netwerkbeheerder een vergoeding van ruim 8000 euro voor de ontvreemde elektriciteit.

Celstraffen

Voor een 34-jarige man uit Eemnes wordt 20 maanden cel geëist, waarvan 4 voorwaardelijk. De 55-jarige man uit Amersfoort zou 14 maanden moeten uitzitten, waarvan 3 voorwaardelijk. Een 24-jarige Hilversummer moet eveneens 14 maanden de gevangenis in, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en een 32-jarige man uit Hilversum hoort een eis van 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. Tegen een 33-jarige man uit Laren eist het OM 14 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 1 maart 2024.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button