Nieuws

OM eist cel en rijverbod na dodelijk A28-ongeluk Amersfoort

Amersfoort – In een rechtszaak rond een fataal ongeval op de A28 in Drenthe zijn vandaag tegen twee mannen gevangenisstraffen geëist. Het Openbaar Ministerie wil ook dat zij lange rijontzeggingen opgelegd krijgen.

Een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Brabant zou volgens het Openbaar Ministerie drie maanden cel moeten krijgen. Hij wordt beschuldigd van roekeloos rijgedrag met een eis voor een rijontzegging van één jaar. Op 15 juli vorig jaar om 15.00 uur reageerde de man op een oproep van Agractie om het werk neer te leggen, waarbij hij zijn vrachtwagencombinatie bij Beilen liet uitrollen en beide rijbanen blokkeerde. Hij dacht andere bestuurders te waarschuwen met zwaai- en alarmlichten, maar veroorzaakte toch een onverwachte file. Een automobilist uit Eindhoven botste 500 meter achter de vrachtwagen op een motorrijder uit Amersfoort, die daarbij overleed. “Als professioneel weggebruiker had hij moeten weten wat een filevorming kan veroorzaken”, stelt het OM. “Het demonstreren is een grondrecht, maar ook daar zitten grenzen aan.”

De 56-jarige automobilist uit Eindhoven wordt eveneens roekeloos rijgedrag verweten. Tegen hem is zes maanden cel geëist, plus een rijontzegging van twee jaar. Hij zou oververmoeid zijn geweest en onvoldoende hebben opgelet. Hoewel hij aangeeft de file te laat te hebben opgemerkt, ontkent hij dat dit door vermoeidheid kwam.

Volgens het OM had de man na vijftien uur werken zijn verantwoordelijkheid moeten nemen door tijdig te rusten: “Hij nam zijn verantwoordelijkheid niet door tijdig te rusten. Hij heeft hiermee medeweggebruikers in gevaar gebracht.” De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht op 30 januari.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button