OM eist celstraf voor mishandeling zorgcliënten Leerdam
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bijna een jaar cel geëist tegen een 35-jarige vrouw die wordt beschuldigd van het mishandelen van drie cliënten in een zorginstelling in Leerdam. Als teamleider zou ze onder meer een cliënt aan zijn benen hebben gesleept en hen geen eten en drinken hebben gegeven. Voor twee andere medewerkers die bij de mishandelingen betrokken waren, worden (voorwaardelijke) taakstraffen geëist.
Mishandeling en misbruik van macht
De drie slachtoffers, die functioneren op het niveau van een baby of peuter, maken deel uit van een woongroep in de ASVZ-locatie de Lingebolder. De vrouw wordt ervan beschuldigd hen minstens negen maanden lang stelselmatig te hebben gekleineerd, gepest, mishandeld en opgesloten. Ze zou vaak onder invloed van alcohol op het werk zijn gekomen, teamleden hebben gemanipuleerd en vanuit haar machtspositie hebben gehandeld.
Appgroepen
De medewerkers van de zorginstelling communiceerden vaak via appgroepen, waarin de verdachte de cliënten op schrijnende manieren zou hebben aangeduid. Het OM wijst ook op foto’s die zijn aangetroffen van cliënten met verwondingen en ontlasting in de gang of in bed.
Uit chatberichten en verklaringen blijkt volgens het OM dat de verdachte een cliënt onnodig fixeerde en aan zijn benen mee sleurde, wat tot verwondingen aan zijn rug leidde. Ze mishandelde de cliënten ook door hen stelselmatig geen eten en drinken te geven, hen vroeg in bed te stoppen, tegen hen te schreeuwen, speelgoed af te pakken en hen te pesten. Ook zou ze cliënten hebben opgesloten in (andermans) slaapkamers en een bewoner met een riem aan de reling in de gang hebben vastgemaakt.
Gevangenisstraf en taakstraffen
De verdachte, die als teamleider een voorbeeldfunctie had, heeft volgens het OM deze functie geschonden. Een gevangenisstraf van 360 dagen waarvan 86 voorwaardelijk wordt tegen haar geëist, met een proeftijd van drie jaar waarin ze niet in de zorgsector mag werken.
Het OM eist taakstraffen voor twee andere betrokken medewerkers. Een 37-jarige man wordt verdacht van vrijheidsberoving van een cliënt en krijgt een taakstraf van zestig uur geëist. Een 25-jarige vrouw moet een voorwaardelijke taakstraf van dertig uur krijgen, omdat ze betrokken was bij een mishandeling en spijt heeft betuigd.