Nieuws

NS vraagt om extra geld; Kamer aarzelt.

De Tweede Kamer twijfelt over het toewijzen van extra financiering aan de NS in Utrecht, om te voorkomen dat treinkaartjes duurder worden. Tijdens een hoorzitting vandaag bleek dat verschillende partijen van mening zijn dat de NS te snel naar Den Haag kijkt voor oplossingen.

Tijdens de hoorzitting in Den Haag, waar NS-topman Wouter Koolmees aanwezig was samen met vertegenwoordigers van spoorbeheerder Prorail en reizigersorganisatie Rover, stelde Koolmees voor om het eenmalige bedrag van 120 miljoen euro dat vorig jaar door de Tweede Kamer voor de NS werd vrijgemaakt, jaarlijks te herhalen. Dit voorstel kwam nadat het nieuws naar buiten kwam dat treinkaartjes volgend jaar mogelijk 10 procent duurder worden.

Het kabinet stelde vorig jaar 120 miljoen euro beschikbaar om de stijging van treinkaartjes dit jaar te voorkomen. In vergelijking kregen regionale vervoerders 300 miljoen euro, dat jaarlijks wordt vernieuwd. Koolmees uitte zijn verbazing over dit verschil en drong aan op overleg met de politiek om dit aan te pakken.

Echter, de reactie van de Tweede Kamer was minder meegaand dan Koolmees had gehoopt. Verscheidene parlementariĆ«rs vroegen de NS-directeur of er niet meer gedaan kon worden om kosten te besparen, zoals het afstoten van buitenlandse activiteiten of het vermijden van investeringen in nieuwe treinen. Op het laatste idee reageerde Koolmees met “Penny wise, pound foolish”. Partijen zoals PVV, NSC, VVD, D66 en Denk zijn terughoudend wat betreft extra financiering, terwijl GroenLinks-PvdA hier wel voorstander van is.

Koolmees wees onder andere op tekorten aan monteurs en materieel als redenen voor de tegenvallende prestaties. Hij benadrukte dat vooral na de zomer de prestaties van de NS achteruitgingen, waarbij gemiddeld meer dan een op de tien treinen minstens vijf minuten te laat was.

Het debat over het spoor wordt donderdag voortgezet in de Tweede Kamer. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop heeft al aangegeven tijdens dit debat te pleiten voor blijvende financiƫle steun voor de NS.

Gerelateerde artikelen

Back to top button