Nieuws

Nieuwegeiner verdacht van drogeren collega in hotelkamer

Utrecht – Een 29-jarige man uit Nieuwegein riskeert een aanzienlijke gevangenisstraf nadat hij ervan beschuldigd wordt een vrouwelijke collega te hebben gedrogeerd met Temazepam. Het openbaar ministerie heeft twee jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast wordt een schadevergoeding van ruim 15.000 euro geëist.

De verdachte zou het slaapmiddel hebben toegediend in een hotelkamer van het Hampton by Hilton bij het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne. Hij had begin februari vorig jaar een kamer geboekt om foto’s van de vrouw te maken voor social media. Het middel zou in een flesje Fristi zijn gedaan, dat hij voor haar had klaargezet.

Incident in het hotel

Aan het begin van de fotosessie voelde de vrouw zich onwel en verloor zij haar bewustzijn rond 16.00 uur. Twee uur later werd zij wakker, voelde zich dronken en verliet wankelend het hotel. Thuis viel ze opnieuw weg, waarna haar huisgenoten direct de dokter waarschuwden. In het ziekenhuis werd een hoge concentratie Temazepam in haar bloed vastgesteld.

Temazepam wordt normaal gesproken gebruikt bij ernstig zieke of stervende mensen om hen te helpen slapen vanwege angst, onrust, verwardheid of pijn. Het middel werkt binnen 15 tot 30 minuten na inname.

Onderzoek en bewijs

Volgens de officier van justitie moet het slaapmiddel tijdens het verblijf in de hotelkamer zijn toegediend, en moet de verdachte dat hebben gedaan. Hoewel er geen bewijs is dat de vrouw misbruikt is, is het mogelijk dat de man onzedige foto’s van haar heeft gemaakt terwijl ze bewusteloos was. Toen de politie een dag later zijn telefoon en computer in beslag nam, bleken er veel bestanden te zijn gewist met speciaal daarvoor gedownloade apps. Er waren geen beelden van de fotosessie terug te vinden.

Verweer van de verdachte

De verdachte heeft tot de rechtszaak gezwegen op advies van zijn advocaat, naar eigen zeggen vanwege ernstige psychische problemen na zijn aanhouding. Tijdens de rechtszaak las hij een verklaring voor waarin hij elke schuld ontkent en suggereerde dat de vrouw zelf de foto’s had gewist of dat de politie dit had gedaan.

Er zijn echter belastende bewijzen tegen hem. Hij stuurde de vrouw een berichtje om te vragen of ze van Fristi hield en drong er in de hotelkamer bij haar op aan het flesje leeg te drinken. Op zijn telefoon werd een notitie gevonden met de woorden ‘hotels’ en ‘Temazepam’. Hij was al voor de afspraak op de hotelkamer geweest en kan toen iets hebben voorbereid.

Reacties in de rechtbank

De officier van justitie betreurt het zwijgen van de verdachte, omdat dit de onzekerheid bij het slachtoffer vergroot. “Het is vreselijk om niet te weten wat er met je gebeurt als je weerloos ergens ligt, vooral als degene die je vertrouwde dat wel weet,” zei zij.

De advocaat van de verdachte betoogde dat er onvoldoende bewijs is om haar cliënt te veroordelen en pleitte voor een lagere straf dan de eis van het OM. Ze stelde dat vergelijkbare zaken vaak met een taakstraf worden afgedaan en noemde de gevorderde schadevergoeding buitensporig hoog.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Gerelateerde artikelen

Back to top button