Nieuws

Nieuwe wet in Utrecht tegen seksuele straatintimidatie

De stad Utrecht heeft lang uitgekeken naar dit moment: vanaf 1 juli wordt seksuele straatintimidatie strafbaar. Maar wat houdt deze wet precies in en hoe zal deze gehandhaafd worden? Laten we vijf belangrijke vragen beantwoorden om dit beter te begrijpen.

1. Wat betekent deze nieuwe wet?

Vorige maand heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen die een einde moet maken aan intimiderend gedrag op straat. De Wet Seksuele Misdrijven heeft als doel slachtoffers van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag beter te beschermen. Het wordt nu makkelijker voor slachtoffers om aangifte te doen van aanranding en verkrachting, zonder de noodzaak om dwang aan te tonen. Bovendien wordt seksuele intimidatie in de (digitale) openbare ruimte strafbaar.

2. Definitie van seksuele straatintimidatie

Seksuele straatintimidatie omvat indringende seksuele benaderingen in het openbaar door middel van gebaren, geluiden of aanrakingen die als vreesaanjagend, vernederend of kwetsend kunnen worden ervaren. Dit kan variƫren van seksueel getinte opmerkingen tot sissen, klakken, of achtervolgen op straat.

3. Straffen voor seksuele straatintimidatie

De maximale straf voor ongewenste seksuele benaderingen in het openbaar is drie maanden hechtenis of een geldboete in de derde categorie, tot 10.300 euro. Een geldboete wordt beschouwd als passende straf voor een overtreding van deze aard.

4. Handhaving van de wet

Handhaving van de wet kan een uitdaging zijn, vooral omdat het vaak gaat om situaties waarbij direct ingrijpen vereist is. Het is essentieel dat voldoende handhavers aanwezig zijn om deze situaties te constateren en op te treden. In Utrecht zal een pilot starten waarbij boa’s ook kunnen handhaven op seksuele straatintimidatie, een stap die burgemeester Sharon Dijksma toejuicht als noodzakelijk.

5. Andere vormen van straatintimidatie

Hoewel seksuele straatintimidatie nu strafbaar wordt gesteld, zijn andere vormen van intimidatie zoals discriminatie, bedreigingen of beledigingen al langer strafbaar. Deze nieuwe wet biedt een duidelijk kader voor de aanpak van seksueel getint gedrag op straat, wat voorheen een uitdaging was voor gemeentes.

Met deze wetgeving zet Utrecht een belangrijke stap in het aanpakken van seksuele straatintimidatie en het beschermen van haar inwoners tegen ongewenst gedrag op straat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button