Nieuws

Negen dode schapen in Leusden, vermoedelijk wolvenaanval

In Leusden zijn negen dode schapen gevonden op landgoed Den Treek-Henschoten. De beheerder van het gebied, rentmeester Wilbert Nijlant, vermoedt dat de dieren zijn gedood door een wolf.

Nijlant telde vandaag negen dode schapen in het landbouwgebied aan de Heetvelderweg. Hij vermoedt dat er mogelijk nog meer dode schapen zijn. Daarnaast zijn er ook meerdere gewonde schapen aangetroffen. De schapen vertonen duidelijke bijtwonden, wat volgens Nijlant wijst op een aanval door een wolf. Hij benadrukt dat dit onacceptabel is, vooral omdat er onvoldoende natuurlijk voedselaanbod is voor de wolf in het gebied.

De overleden schapen zijn gemeld bij BIJ12, het bureau dat voor de overheid wolvenzaken afhandelt. Eerder zijn ook al dode schapen gevonden in de omgeving, zoals in oktober vorig jaar in Woudenberg, waar acht schapen overleden bij een vermoedelijke wolvenaanval.

Hoewel de schapen in een afgezet gebied stonden met een elektrisch hek van een meter hoog, kon dit niet voorkomen dat de wolf toesloeg. Vanaf eind februari kan er subsidie worden aangevraagd voor wolfwerende hekken, maar Nijlant betwijfelt of dit de oplossing is. Hij wijst erop dat er filmpjes zijn waarop te zien is dat wolven over twee meter hoge hekken springen. Bovendien is het volgens hem niet haalbaar om alle grond waar schapen staan af te zetten met dergelijke hekken. Nijlant concludeert dat de enige oplossing is om de wolf niet toe te staan in het gebied, omdat het simpelweg niet geschikt is voor deze diersoort.

Gerelateerde artikelen

Back to top button