Nieuws

Na Zoveelste Geweldsincident: Stilte in Provincie Utrecht

Utrecht – Als reactie op het recente geweld tegen een NS-conducteur neemt Qbuzz actie. Komende zaterdag om 22.30 uur zullen treinen, trams en bussen drie minuten stil worden gezet. “Dit kan zo niet langer. We laten ons hart spreken en zeggen ‘nee’ tegen geweld in het openbaar vervoer.”

Eerder hadden NS, Arriva, Keolis en Connexxion al aangekondigd het treinverkeer stil te leggen. Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) sloten zich vervolgens aan bij de actie. En nu doet ook Qbuzz (U-OV), een van de vervoerders in de provincie Utrecht, mee.

“We willen dat onze collega’s zich veilig voelen tijdens het werk,” licht Qbuzz-baas Gerrit Spijksma toe. “Dat dit niet altijd het geval is, baart ons zorgen en vraagt om actie. De maatregelen die wij als vervoerder nemen, lopen tegen grenzen aan en hebben echt de inzet van de overheid nodig.”

Volgens Qbuzz zijn controles rond het vervoersbewijs een van de grootste aanleidingen voor agressie. “Daarnaast is er een toename van problematieken waar we als vervoerder geen invloed op hebben, maar waar onze collega’s wel mee worden geconfronteerd. De rol van de overheid is bepalend als het gaat om problemen met overlastgevers, verwarde personen en wapenbezit onder jongeren. Dit raakt direct het veiligheidsgevoel van het personeel.”

Het personeel is nu afhankelijk van de politie om de identiteit van overtreders zonder ID-bewijs vast te stellen. Dat kan anders, vindt Qbuzz. “Als onze veiligheidsmedewerkers toegang krijgen tot dit systeem, weten we sneller wie we voor ons hebben. Overlastgevers kunnen zo verantwoordelijk worden gehouden voor hun gedrag. Het vaststellen van identiteit kan de-escalerend werken en bovendien de politie ontlasten.”

Dit is slechts een van de oplossingen, benadrukt Qbuzz. “Dit zal niet alle problemen oplossen, maar draagt bij aan de maatregelen die gezamenlijk een bijdrage leveren aan een groter gevoel van veiligheid en het voorkomen van mogelijke incidenten.”

Afgelopen zaterdagavond werd een NS-conducteur van een trein tussen Delft en Den Haag HS geschopt, geslagen en van een trap geduwd door een groep jongeren. Ook de machinist kreeg klappen.

Voor de mishandeling werd zondag een minderjarige jongen opgepakt. Hij werd dezelfde dag weer vrijgelaten, maar is nog wel verdachte in de zaak.

Gerelateerde artikelen

Back to top button