Nieuws

Munt in IJsselstein verkocht voor miljoenen: ‘Bizar!’

In het veilinghuis van IJsselstein is vanochtend een ongekende gebeurtenis voorgevallen: een Nederlands kwartje uit 1891, waarvan slechts twee exemplaren bekend zijn, is verkocht voor meer dan een miljoen euro. Bieders keken elkaar verbijsterd aan bij het horen van dit astronomische bedrag. “Met dat geld kun je zelfs twee huizen kopen, dit is echt bizar.”

De veiling in IJsselstein verliep in een razend tempo, waarbij soms meerdere munten per minuut werden geveild. Maar toen nummer 358 aan bod kwam, steeg de spanning merkbaar. Veilingmeester Jacco Scheper kondigde het als de “heilige graal” van de Nederlandse munt aan, uiterst zeldzaam en begeerd door verzamelaars over de hele wereld. Het startbod voor het kwartje met het portret van de 10-jarige Wilhelmina was dan ook niet mild: “We beginnen bij 300.000 euro.” De biedingen schoten al snel omhoog, naar 600.000 euro en verder.

Zowel in de zaal als online werden er fanatiek biedingen geplaatst, terwijl de spanning tot ongekende hoogten steeg. Het kwartje zelf lag veilig opgeborgen in een kluis achterin het veilinghuis. Hoewel het slechts een zilveren munt was met destijds een waarde van 25 cent, was het uitzonderlijk goed bewaard gebleven en uniek in zijn soort. De verkoop overtrof ruimschoots de verwachtingen van veilingmeester Scheper, die vooraf dacht aan een bedrag van rond de vier ton.

Toen het bod van 850.000 euro werd geplaatst, greep Scheper naar zijn veilinghamer. “Eenmaal, andermaal? Verkocht, voor 850.000 euro.” Het veilinghuis barstte uit in gejuich. Dit was een recordverkoop voor een Nederlandse munt, met veilingkosten meegerekend zelfs meer dan een miljoen euro. De nieuwe eigenaar wenst echter anoniem te blijven.

Voor veilingmeester Jacco Scheper was het een dag om nooit te vergeten. “Een record voor een Nederlandse munt! Daar kan ons veilinghuis alleen maar trots op zijn.” En hoewel sommigen zich verbazen over het astronomische bedrag, blijft het kwartje uit 1891 voor velen een waardevol en bewonderenswaardig stukje geschiedenis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button