Nieuws

Minister verbiedt Utrecht belastingkwijtschelding

Het plan van de gemeente Utrecht om de gemeentelijke belastingen kwijt te schelden voor mensen met een laag inkomen, maar met spaargeld op de bank, is van de baan. Minister Hugo de Jonge heeft het besluit verworpen omdat het in strijd is met de wet.

Het begon allemaal met een chronisch zieke vrouw die spaarde in anticipatie op hoge zorgkosten. Hierdoor had ze echter te veel spaargeld om in aanmerking te komen voor vrijstelling van gemeentelijke belastingen, die afhankelijk van de huishoudsamenstelling maximaal 4350 euro bedragen.

Rick van der Zweth, fractievoorzitter van de PvdA in Utrecht, hoorde van dit geval en wilde samen met GroenLinks de drempel verhogen naar 7605 euro voor een alleenstaande, en het dubbele bedrag voor samenwonenden, om mensen met weinig inkomen te helpen. Ze dienden een voorstel in dat vorige maand werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

Nu heeft de minister echter ingegrepen en het besluit afgewezen, omdat het in strijd is met de wet. Er zijn nationale regels voor het kwijtschelden van belastingen, en inkomensbeleid valt niet onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

Om deze reden had Wethouder Susanne Schilderman in Utrecht het plan al eerder afgeraden. “Ik begrijp de wens van de raad goed, maar dit is niet de manier om dat te doen. Dat heeft de minister nu ook bevestigd.”

Onbegrijpelijk

Rick van der Zweth, de fractievoorzitter van de PvdA, noemt het besluit onbegrijpelijk. Hij is zich bewust van de wettelijke beperkingen, maar hoopte dat de minister een uitzondering zou maken. Hij wijst erop dat tijdens politieke campagnes in de aanloop naar de verkiezingen veel werd gesproken over bestaanszekerheid. Hij roept nu op om die beloften waar te maken en het plan te steunen. “Het is nu veel te streng, mensen komen in de problemen. Dat is niet de bedoeling van de wet. Pas het dan aan.”

In zijn besluit benadrukt de minister dat individuele kwijtschelding mogelijk is. Rick van der Zweth merkt echter op dat dit een veel complexere aanpak is om hetzelfde doel te bereiken.

De gemeente Utrecht zal in dialoog blijven met de Tweede Kamer, en ze hoopt dat het toekomstige kabinet rekening zal houden met dit signaal, zoals wethouder Schilderman heeft aangegeven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button