Nieuws

ME’ers ‘geschokt door extreem geweld’ bij Galgenwaard, agenten doen aangifte

Utrecht – Agenten die gisteren bij de rellen gewond raakten, hebben aangifte gedaan. De gemeente komt later vandaag met maatregelen. Volgens de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma waren ME’ers na afloop flink ontdaan. Ook zijn er gisteravond waarschuwingsschoten gelost.

De burgemeester was zelf in het stadion en sprak daarna met de agenten op het politiebureau. Meerdere politiemensen raakten gewond, waarvan één naar het ziekenhuis moest met een hoofdwond.

Dijksma noemt de ongeregeldheden in en om het stadion “verschrikkelijk”. “Ik heb gezien wat zich op het veld afspeelde en in bepaalde hoeken van het stadion ook op de tribunes. Dat was al heel heftig. Dankzij de stewards van FC Utrecht werd maar net een bestorming van het uitvak voorkomen.”

En daar hield het niet op. “Wat zich daarna rondom het stadion heeft afgespeeld, is met geen pen te beschrijven”, gaat Dijksma verder. “Dat was zo’n extreme uitbarsting van geweld. En dat kan je alleen maar echt in de aller-strengste woorden veroordelen.”

Na afloop sprak ze met de ME’ers die in actie kwamen. “Ze waren echt in shock over de extreme hoeveelheid geweld die er ook op hen gericht was.” Dijksma begrijpt dat. “Als je de beelden ziet, dan herken je dat ook. Ze zeiden tegen mij: het leek wel een oorlogsgebied, joh.”

Maatregelen
De zogenoemde driehoek – justitie, politie en gemeente – heeft vandaag al besproken welke maatregelen nu passend zijn. Later volgt nog een overleg met FC Utrecht. Daarna krijgen we het te horen. Ook de club en de KNVB doen onderzoek naar de ongeregeldheden in het stadion.

Na de wedstrijd dreigden supportersgroepen elkaar op te zoeken, meldt de politie. Toen de Mobiele Eenheid tussen beide groepen in ging staan om dit te voorkomen, werd de confrontatie gezocht met de politie. Agenten die daarbij gewond raakten, hebben aangifte gedaan. Ook zijn er mensen gewond geraakt door het optreden van de ME.

Gerelateerde artikelen

Back to top button