Nieuws

20 auto’s in brand, aangevallen hulpverlener en arrestaties

In Utrecht zijn deze jaarwisseling 24 auto’s in vlammen opgegaan. Dat zijn er iets meer dan voorgaande jaren. Ook werden hulpverleners bekogeld met soms zwaar vuurwerk. De politie heeft 19 mensen aangehouden in de stad. In de ziekenhuizen was het opvallend rustig. Er zijn zes vuurwerkslachtoffers gevallen.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van politie, brandweer, de ziekenhuizen en de ambulancedienst. Op meerdere plekken in de stad is met (zwaar) vuurwerk naar agenten gegooid en heeft de politie moeten ingrijpen. Elders in regio Utrecht was het op sommige plekken eveneens onrustig met incidenten richting hulpverleners en media.

19 aanhoudingen

De brandweer is deze jaarwisseling in de stad Utrecht 114 keer uitgerukt en de ambulancedienst heeft 40 spoedritten uitgevoerd. De politie heeft 19 aanhoudingen verricht. Er zijn 24 autobranden geweest. Het aantal aanhoudingen en autobranden in Utrecht ligt iets hoger dan vorig jaar. Bij de vorige jaarwisseling werden 20 auto’s door brand verwoest en werden 12 mensen aangehouden.

In de provincie Utrecht werden in totaal 47 auto’s door brand verwoest. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat bij een brand in Renswoude geweld is gebruikt tegen brandweermensen.

In het gebied van de Veiligheidsregio Utrecht waren er 272 incidenten. Bij 257 daarvan ging het om branden. Naast autobranden (47) waren er branden in of bij gebouwen (17), containers (93) en overige kleine branden (100).

Trend om vuurwerk te gooien

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht uit haar zorgen over het gooien van vuurwerk naar hulpverleners. ,,De jaarwisseling is voor veel Utrechters geweest wat het zou moeten zijn: een mooi feestje. Tegelijkertijd was er een groep mensen die zich heeft misdragen en het nodig vond vuurwerk naar agenten en brandweer te gooien. Het is een trend die voor levensgevaarlijke situaties zorgt en ook omstanders raakt. Over deze trend maak ik me grote zorgen.”

Dijksma prijst de inzet van meer dan 250 vrijwilligers die de jaarwisseling veilig en rustig hielden, zowel vooraf als tijdens de festiviteiten. Ze waardeert hun inspanningen, evenals die van politie, brandweer, jongerenwerk, ambulancedienst en toezicht en handhaving.

Op de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht was het rustig met één vuurwerkslachtoffer. In het Diakonessenziekenhuis was ook slechts één vuurwerkslachtoffer. ,,Dat is heel weinig”, zegt een woordvoerder. ,,Vorig jaar kenden we vijftien ongevallen door vuurwerk. Daar zijn we blij mee. Het aantal mensen dat als gevolg van alcohol op de spoedeisende hulp was met twee ook laag.”

Het Antoniusziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein behandelde vier vuurwerkslachtoffers, waarvan twee geopereerd. In Utrecht werden vier mensen behandeld voor (alcohol)vergiftiging.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button