Nieuws

Máximapark-straatrovers maken gebruik van minderjarig meisje als lokaas

Utrecht – De straatrovers die een jaar geleden in het Máxima Park in Leidsche Rijn twee mannen gewelddadig beroofden van hun telefoons en portemonnees, gebruikten mogelijk het vriendinnetje van één van hen als lokaas. Dit bleek tijdens de rechtszaak tegen de 19-jarige M. uit Vleuten, die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de beroving samen met twee anderen uitvoerde. Het OM eist een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf en een taakstraf tegen de jongeman, evenals een flinke schadevergoeding voor de slachtoffers, die ernstig gewond raakten.

In juni en juli vorig jaar werden in het Utrechtse park bijna elk weekend mensen beroofd, voornamelijk op donkere delen van Het Lint, een acht kilometer lang voet- en fietspad rondom het park. Meerdere verdachten zijn inmiddels aangehouden, waarvan de meesten minderjarig zijn.

Slachtoffers Tim en Michael waren op 30 juli rond 03.00 uur ’s nachts op weg naar huis. Nabij de rotonde bij Vleuten besloten zij via Het Lint door het park te fietsen, terwijl een vriend hen vanwege eerdere berovingen niet durfde te vergezellen. Op het pad zagen de twee fietsers een meisje en draaiden om om haar niet te laten schrikken. Op dat moment sprongen drie jongens uit de bosjes en begonnen te vechten. De slachtoffers zeiden dat het leek alsof de jongens op voorbijgangers wachtten.

“Wat doe je bij dat meisje,” riep een van de jongens tegen Michael, naar verluidt verdachte M. Michael zei dat hij “niets” deed, maar kreeg direct een klap in zijn gezicht. “Geef je spullen, open je zakken!” riep de aanvaller tegen Tim. Tim kreeg meerdere klappen tegen zijn hoofd en viel op de grond, waarna zijn zakken werden doorzocht en zijn portemonnee en telefoon werden gestolen.

Toen kort daarna de politie arriveerde, vluchtten twee van de overvallers. Verdachte M. bleef samen met het meisje staan en werd gearresteerd. De andere twee straatrovers bleven spoorloos. De gestolen telefoons werden later teruggevonden, maar de portemonnees niet.

Tijdens de rechtszaak bleek dat de beroving een enorme impact had op de slachtoffers, die voor hun verwondingen naar de spoedeisende hulp moesten. Michael had een gescheurde oogkas en een gebroken neus, terwijl Tim een hersenschudding had en bloedde uit een grote snee bij zijn oog. Door de aanval konden ze lange tijd niet werken. Ze eisen 9.000 euro schadevergoeding van M., inclusief 3.000 euro smartengeld.

De 19-jarige verdachte uit Vleuten ontkent betrokkenheid bij de overval. Hij beweerde dat hij “gewoon met zijn vriendinnetje een drankje aan het doen was” bij een jongerenhangplek naast de skatebaan, samen met twee onbekende jongens. Toen zijn vriendinnetje naar huis wilde en ze woorden kregen, vertrok ze volgens hem alleen. Ze belde hem kort daarna overstuur omdat ze door enkele jongens lastiggevallen zou zijn. M. rende naar haar toe en troostte haar, maar ontkent betrokken te zijn bij het geweld en de beroving.

De officier van justitie heeft grote twijfels bij de verklaring van de verdachte. Ze vindt het onvoorstelbaar dat iemand een jong meisje midden in de nacht alleen naar huis laat fietsen over een donker pad dat als onveilig bekendstaat. Volgens de officier hebben zowel M. als zijn vriendin wisselende verklaringen afgelegd. De verwondingen en verklaringen van de slachtoffers vormen volgens haar echter hard bewijs.

Advocaat Vingerling vindt dat er onvoldoende aanleiding is om te twijfelen aan M.’s verhaal. Volgens hem vertoonde zijn cliënt geen verwondingen die erop wezen dat hij betrokken was bij het geweld. Hij benadrukt dat M. uit een net gezin komt, naar school gaat en een bijbaan heeft, en betwijfelt dat M. zijn vriendinnetje zou meenemen als hij een beroving wilde plegen.

De wijkagent van Vleuten ziet dit anders en merkt op dat M. negatief wordt beïnvloed door verkeerde vrienden. Hij is eerder aangehouden voor belediging van een ambtenaar, wildplassen en alcoholmisbruik.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Ondertussen is het proces tegen een minderjarige verdachte van een andere beroving in het Máximapark gestart. Het is nog onduidelijk hoeveel andere verdachten vervolgd zullen worden.

Het OM acht bewezen dat M. schuldig is aan diefstal met geweld en afpersing. De officier eist 120 dagen gevangenisstraf, waarvan 73 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en 120 uur taakstraf. Omdat M. al zes weken in voorarrest zat, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Hij komt onder toezicht van de reclassering, moet zich laten behandelen voor zijn drankgebruik en mag geen contact hebben met de slachtoffers.

(De namen van de slachtoffers zijn bij de redactie bekend, maar aangepast omwille van hun privacy.)

Gerelateerde artikelen

Back to top button