Nieuws

Man uit Zeist verstopte ruim 200 kilo cocaïne in huis van ex

Een 41-jarige man uit Zeist wordt geconfronteerd met een gevangenisstraf van vijf jaar, voorgesteld door het Openbaar Ministerie, nadat hij ruim 200 kilo cocaïne had verstopt in het huis van zijn ex-vrouw. Het OM eist drie jaar gevangenisstraf tegen twee medeverdachten, Rotterdammers van respectievelijk 48 en 63 jaar oud. Het drietal kwam een half jaar geleden onder de aandacht van de Landelijke Eenheid vanwege een verdachte situatie in Nieuwegein, waarbij 40 kilo cocaïne in een auto van een van hen werd aangetroffen.

De man uit Zeist werd betrapt met sleutels van een woning aan de Brugakker in Zeist in zijn broekzak. Later die dag vond een team van de Dienst Speciale Interventies een nog grotere hoeveelheid cocaïne in een berging onder de trap van dat huis. De in totaal gevonden drugs hadden een straatwaarde van zo’n 10 miljoen euro. Het OM is van mening dat de drie schuldig zijn aan bezit, bewerking, vervoer en handel in drugs.

Na de drugsvondst heeft de burgemeester van Zeist de woning direct voor vier weken gesloten, vanwege de aantrekkingskracht ervan op andere criminelen. De burgemeester oordeelde dat dit een ongevraagd gevaar vormde voor de omwonenden.

De ex-vrouw van de verdachte heeft de beslissing van de burgemeester aangevochten bij de rechter. Zij beweerde niets te hebben geweten van de grote partij drugs die in haar huis werd aangetroffen. Hoewel zij haar ex-man had toegestaan enkele van zijn persoonlijke bezittingen bij haar thuis op te slaan omdat hij nog geen nieuwe woning had, beweerde ze geen sleutel te hebben gehad van de kast waarin haar ex-man zijn spullen bewaarde in zwarte kratten van zijn voormalige koeriersbedrijf. Elk krat bevatte tien blokken cocaïne van een kilo per stuk.

De rechter deelde de mening van de burgemeester dat de drugsvondst een bedreiging vormde voor de omgeving. “Het is algemeen bekend dat een pand waar zulke grote hoeveelheden drugs worden opgeslagen, een aanzienlijke aantrekkingskracht heeft op criminelen en mogelijk het doelwit kan worden van gewelddadige transacties,” verklaarde de rechter.

De drie verdachten zitten sinds hun arrestatie in voorlopige hechtenis. De rechtbank zal op vrijdag 15 maart bekendmaken welke straf zij zullen krijgen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button