Nieuws

Man uit Utrecht berecht voor fraude en witwassen.

Utrecht – De bekende vastgoedondernemer Roger Lips, vooral bekend van zijn project The Wall in Utrecht, staat centraal in een strafproces dat acht dagen zal duren. Hij en zijn vrouw worden beschuldigd van faillissementsfraude en witwaspraktijken, waarbij een bedrag van 11 miljoen euro betrokken zou zijn. Lips, die naar Dubai is gevlucht, mag zijn proces niet via een videoverbinding bijwonen.

Het Openbaar Ministerie heeft intussen Dubai verzocht om uitlevering van Lips, meldt de Volkskrant. Tijdens de start van het proces gisteren heeft de officier van justitie echter geen vragen hierover beantwoord.

Het project The Wall langs de A2 in Utrecht betekende de ondergang van Lips en bracht ook de SNS Bank ernstig in de problemen. Door het mislukte vastgoedavontuur en de financiƫle crisis dreigde de bank om te vallen, waarna de Staat besloot SNS in 2013 te nationaliseren.

SNS, tegenwoordig onderdeel van de Volksbank, probeert Lips’ geld te achterhalen. Hij verliest onder andere duizend huizen, die als onderpand dienden voor zijn leningen, meldt Omroep Brabant.

Op 13 april 2013 wordt Lips persoonlijk failliet verklaard na een aanvraag van ABN Amro. Ook deze bank zou nog 25 miljoen euro van hem tegoed hebben. Lips laat een schuldenlast van 320 miljoen euro achter.

Hij vlucht naar Dubai terwijl er jacht wordt gemaakt op zijn luxe panden en bezittingen. Journalist Sven Kockelmann interviewt hem zeldzaam in Brandpunt, waarin Lips beweert dat hij als ‘kop van Jut’ wordt gebruikt door SNS en ABN Amro. “Ze hebben me zelf het geld geleend. Daar hebben allemaal wijze mensen over nagedacht.” En: “Ik kom nooit meer terug naar Nederland. Ik schaam me dat ik Nederlander ben.”

In 2022 wordt Lips veroordeeld tot acht maanden cel vanwege het achterhouden van informatie in het faillissement. Tot op heden is hij niet in Nederland gezien.

Gisteren begon het proces tegen Lips, maar hij mag zijn zaak niet via een videoverbinding volgen. De rechtbank wil onder andere kunnen controleren dat een verklaring zonder invloed van derden wordt afgelegd. Ook is de beeldkwaliteit mogelijk onvoldoende en kan non-verbale communicatie niet goed worden gevolgd, aldus de rechter.

Dat Lips’ vrouw niet aanwezig kon zijn omdat ze geen paspoort heeft, is volgens de rechter ook geen reden om haar via videoverbinding te laten deelnemen. In de afgelopen maanden heeft ze geen poging gedaan om een nieuw paspoort te verkrijgen. “Het is de rechtbank niet duidelijk waarom dat bij voorbaat kansloos zou zijn”, aldus de rechter. De rechtbank zal pas aan het einde van de strafzaak beslissen over aanvullende verzoeken van de advocaten om getuigen te horen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button