Nieuws

Kritiek op uitstel Holocaust-colleges

De Hogeschool Utrecht (HU) krijgt kritiek vanwege het uitstellen van een reeks colleges over de Holocaust die op 7 februari zou beginnen. De HU zegt dat dit besluit is genomen vanwege veiligheidsoverwegingen.

Volgens betrokkenen heeft de hogeschool toegegeven aan druk van een actiegroep, waaronder de pro-Palestijnse New Neighbours. De collegereeks zou in samenwerking met het CIDI plaatsvinden, maar is voorlopig stopgezet vanwege de commotie.

Directeur Naomi Mestrum van het CIDI vertelt aan de NOS dat de HU hen heeft gebeld om het uitstel mede te delen, onder verwijzing naar bredere maatschappelijke discussies. Het besluit om de colleges uit te stellen werd echter al eerder genomen vanwege toenemende kritiek, zoals blijkt uit correspondentie ingezien door Nieuwsuur.

De HU rechtvaardigt het uitstel met het argument dat de veiligheid van sprekers, studenten en bezoekers niet kan worden gegarandeerd. De school benadrukt dat de colleges later worden gegeven en dat zij autonoom beslissingen neemt, onafhankelijk van belangengroepen of activisten.

CIDI-directeur Mestrum betwijfelt het veiligheidsargument en ziet het uitstel als capitulatie voor dreigementen. De gemeente Utrecht en minister Dijkgraaf van Onderwijs zijn betrokken bij het zoeken naar oplossingen voor toekomstige lezingenreeksen.

Het pro-Palestijnse New Neighbours beschuldigt het CIDI van partijdigheid, maar het CIDI verwerpt deze aantijgingen en ziet geen verband tussen het Israƫlisch-Palestijnse conflict en de Holocaust-colleges. De HU legde echter wel een link tussen deze kwesties in de aankondiging van de reeks.

Gerelateerde artikelen

Back to top button