Nieuws

Kritiek op minder snoeien Amersfoort: ‘Wat als het misgaat?

Amersfoort – D66 pleit voor een meer natuurlijke benadering van het groenonderhoud in de stad, met minder zagen van laaghangende takken, beperkter maaien en het laten liggen van blad. Dit komt de biodiversiteit ten goede, hoewel het risico’s met zich mee kan brengen voor wandelaars. Maar D66 is van mening dat een zekere mate van risico aanvaardbaar is.

Waar voorheen de focus lag op perfect kort gemaaid gras en keurig opgeruimde stoepen, wordt nu steeds vaker gekozen voor een natuurlijker aanblik. Bloemrijk gras en het laten liggen van takken en bladeren zijn daar voorbeelden van.

D66-raadslid Wytse Dassen pleit voor een nog ruigere aanpak. Hij heeft andere partijen uitgenodigd om hierover te discussiƫren. Niet alle ideeƫn kunnen echter rekenen op steun. Zo wordt het voorstel om vanaf windkracht vier toegang tot bossen op eigen risico te maken, bekritiseerd vanwege veiligheidszorgen en aansprakelijkheid.

Hoewel er kritiek is, zijn alle partijen het erover eens dat meer biodiversiteit wenselijk is. Of dit bereikt wordt door minder snoeien in parken is echter nog onduidelijk. Wethouder Johnas van Lammeren benadrukt dat er een discussie moet plaatsvinden over het aanvaardbare risiconiveau.

Naast minder snoeien langs stoepen en straten, stelt Dassen voor om minder lage takken te zagen, zodat kinderen meer ruimte krijgen om in bomen te klimmen. Dit idee kan op steun rekenen van andere fracties.

Hoewel de meeste partijen openstaan voor een meer natuurlijke benadering van het groenonderhoud, zijn concrete plannen nog niet vastgelegd. Het gesprek was een initiatief van D66 en het blijft afwachten hoe snel er concrete voorstellen worden gedaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button