Nieuws

Kamperen in bouwput? In Utrecht mogelijk jarenlang

Al zo’n vijftien jaar wordt er verbouwd op de voormalige Camping de Berekuil in de Utrechtse Voorveldse Polder. Ondanks eerdere beloftes van de huidige eigenaar is bij het begin van het kampeerseizoen de camping nog steeds een bouwput. De toeristencamping is nog niet op orde en de nieuwe vakantiewoningen zijn voor het grootste deel nog in aanbouw. Zowel de gemeente als raadsleden zijn ongelukkig met de situatie.

De huidige eigenaar begint in 2013 met zijn werkzaamheden. In de jaren daarvoor zijn er al andere potentiƫle kopers die de schop in de grond zetten, maar die slagen er niet in de koop van de camping rond te krijgen. Dat lukt de huidige eigenaar Ton Oostveen in 2018 wel.

Voordat hij eigenaar wordt, staan er veel chalets op het terrein, een deel daarvan werd permanent bewoond. Die chalets waren een bonte verzameling aan bouwsels, sommige goed onderhouden en ware pareltjes aan het water, andere oud en verwaarloosd. Oostveen wil van die oude chalets af en zijn eigen 84 chalets neerzetten, grondgebonden vakantiewoningen.

Het verwijderen van de oude chalets is een langdurig proces, omdat de eigenaren vaak oude rechten hebben. Op dit moment staan er nog een tiental van die oude stacaravans op het terrein. De 84 nieuwe chalets zijn voor een groot deel nog in aanbouw, en dat zijn ze al zo’n tien jaar. Recentelijk zijn er zelfs weer een drietal nieuwe stacaravans op het terrein verschenen.

Oostveen begon ook aan de bouw van een nieuw restaurant op het terrein. Het casco stond, maar daarna stopten de werkzaamheden. Het gebouw werd door weer en wind aangetast omdat het deels open is. Het casco is inmiddels veranderd in een bouwval.

Oostveen is verplicht van de gemeente om ook een toeristische camping te exploiteren. De voorzieningen hiervoor zijn echter ver beneden peil. Desondanks stond de camping de afgelopen jaren regelmatig vol met campers, vooral vanwege de lage prijs voor een overnachting. Maar vorig jaar ging die prijs fors omhoog, wat te merken is in de recensies op internet.

In het voorjaar van 2023 belooft Oostveen dat de camping in 2024 klaar zal zijn en dat alle 84 huisjes tegen die tijd af zullen zijn. Maar een rondgang over de camping laat zien dat het bouwtempo niet is versneld; het overgrote deel van de 84 nieuwe chalets is nog steeds in aanbouw. Eigenaar Ton Oostveen beweert echter geen problemen te hebben met de vertraging, ondanks zijn eerdere toezeggingen.

Gemeenteraadslid Ralph Peters (D66) uit zijn zorgen over de aanblik van de camping in de Voorveldse Polder en heeft samen met collega raadslid Ruud Maas (Volt) het initiatief genomen om als gemeenteraad in gesprek te gaan met de eigenaar. Oostveen laat weten dat de raadsleden welkom zijn om te komen kijken, maar dat er van een gesprek geen sprake zal zijn.

Volgens de eigenaar gaat de camping vandaag open. Echter, de camping heeft nog steeds geen eigen website en het online boeken van een kampeerplaats is niet mogelijk. De gemeente laat weten dat de eigenaar heeft toegezegd dat het resterende aantal chalets in het voorjaar van 2025 wordt opgeleverd, maar benadrukt dat dit afhankelijk is van beschikbare middelen en voldoende personeel. De gemeente blijft regelmatig contact houden met de eigenaar om te benadrukken dat een sneller bouwtempo wenselijk is. De verwachting is dat ook de inrichting van de buitenruimte begin 2025 gereed zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button