Nieuws

Internationaal Onderzoek Phishing: Arrestaties in Woudenberg & Vleuten

Een uitgebreid internationaal onderzoek naar phishing heeft geleid tot de arrestatie van verdachten uit Woudenberg en Vleuten, zo heeft de politie vandaag bekendgemaakt.

Het team Digitale Criminaliteit Midden-Nederland heeft in samenwerking met 18 andere landen onderzoek verricht naar een provider die phishingactiviteiten faciliteerde. Phishing is een vorm van internetfraude waarbij slachtoffers worden misleid naar een nepwebsite, in de hoop dat zij daar persoonlijke gegevens achterlaten die vervolgens worden gebruikt voor frauduleuze doeleinden.

Gebruikers van de provider, genaamd Labhost, verkregen na betaling toegang tot websites die sterk leken op officiƫle sites van bijvoorbeeld overheidsinstanties of banken. Deze valse websites werden verspreid met als doel slachtoffers te verleiden tot het invoeren van persoonlijke gegevens, zoals telefoonnummers. Criminelen maakten hier vervolgens misbruik van, bijvoorbeeld door zich voor te doen als vertegenwoordigers van een bank tijdens telefoongesprekken. De dienst had wereldwijd ongeveer zevenduizend gebruikers, die een half miljoen creditcardgegevens en 1,2 miljoen gebruikersnamen en wachtwoorden buit hebben weten te maken.

In totaal zijn er in Nederland vijf mensen gearresteerd in Woudenberg, Vleuten, Papendrecht en Leeuwarden. De verdachten zijn tussen de 21 en 36 jaar oud. Tevens zijn er zes huiszoekingen uitgevoerd waarbij vijf vuurwapens, 100 simkaarten en 57 gegevensdragers in beslag zijn genomen.

Het onderzoek werd vorig jaar gestart in het Verenigd Koninkrijk, waarbij grote veiligheidsdiensten zoals de FBI en Europol betrokken waren. De politie sluit niet uit dat er nog meer acties zullen volgen in het kader van dit onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button