Nieuws

Moorden Utrecht 2023: 8 moorden, 2 daders voortvluchtig

In 2023 vielen in Utrecht acht mensen ten prooi aan dodelijk geweld: Rubia (52), Rishi (37), Jos (69), Shota (32), Juan (58), Hassan (41), Rinalda (67) en een nog ongeïdentificeerde 31-jarige vrouw. In zes van deze moordzaken was een bekende van het slachtoffer betrokken. Voor twee van deze misdaden zijn de daders nog altijd niet gevangen. Een overzicht van het moordjaar 2023 in Utrecht toont enkele opmerkelijke zaken.

Januari: bekende Surinaamse zanger brengt partner om

In januari trok een geval van geweld bijzonder veel aandacht. Op 24 januari werden hulpdiensten opgeroepen naar de Mexicodreef in de wijk Overvecht, waar een man meldde dat zijn partner iets vreselijks was overkomen. Het slachtoffer bleek Rubia Egers (52), een geliefde thuiszorgmedewerkster.

De verdachte in deze zaak is Jur G., Rubia’s negen jaar jongere partner en tevens de leadzanger van de band Para Pas’ Krioro. Naar Nederland verhuisd voor de liefde, vervolgde hij zijn muzikale carrière onder de naam Jur&Friends. Jur’s arrestatie wekte verbazing, aangezien zijn liedjes Surinaamse vrouwen juist verheerlijken.

Jur leidde een turbulent leven en gaf eerder toe in zijn jeugd niet vies te zijn van agressie, wat hem een celstraf opleverde. Tijdens de rechtszaak wisselde Jur voortdurend van verhaal, waardoor de geloofwaardigheid van zijn verklaringen ter discussie staat. Hij beweerde buiten zinnen te zijn geraakt, wat mogelijk wijst op het ontbreken van voorbedachte rade. Vervolgens gaf hij aan dat een mix van alcohol en medicijnen de oorzaak kon zijn. Later veranderde hij dit weer, en vertelde dat hij wakker werd met een mes in zijn hand en Rubia bloedend aantrof. Tijdens de laatste zitting verklaarde hij nog niet de hele waarheid te hebben verteld, wat vragen oproept over zijn betrouwbaarheid bij een nieuw politieverhoor.

April: Wie had een conflict met Rishi?

Rishi Rampadarath (37) wordt op 20 april in de vroege ochtend neergeschoten voor zijn ouderlijk huis aan de Houtense Stelhout. Ondanks een beloning van 30.000 euro van de politie voor de gouden tip, is de dader nog niet gevangen. De moeder van Rishi vertelt in deze krant over die noodlottige ochtend: ,,Hij poetste zijn tanden en liep de trap af. Hij was de deur nauwelijks uit toen buiten ‘tak, tak, tak’ was te horen. Zijn vader zei nog; ‘Welke gek steekt er nou op dit tijdstip vuurwerk af?’”

Rishi werd opgewacht, neergeschoten en overleed in de armen van zijn moeder. Waarom iemand het op hem gemunt had, blijft voor haar een raadsel, en aanvankelijk ook voor de politie, aangezien Rishi geen vijanden leek te hebben. Maanden later duikt echter een opname op waarop schoten en de stem van de schutter te horen zijn, wat leidt tot een compositietekening. Het beeld van Rishi verandert: volgens de politie had hij conflicten met meerdere mensen en was hij betrokken bij de drugswereld. Was het een afrekening of het resultaat van een gewone ruzie?

Mei: Vrouw vermoordt veel langere man

In Nederland was tussen 2017 en 2021 bij 60% van de vermoorde vrouwen de (ex-)partner de (vermoedelijke) dader. In slechts 5% van de gevallen is de vrouw de dader. Op 13 mei is dat het geval bij Jos Schijf (69) uit De Meern, vermoord door zijn Thaise vrouw Pajchim K. Zij doet in eerste instantie alsof zij zelf het slachtoffer is, maar de politie vindt Jos dood in hun huis aan de Mandemakersstraat. Het opvallende stel – hij lang, zij klein – roept vragen op over hoe zij hem kon overmeesteren. De officier van justitie bestrijdt de claim van noodweer, aangezien het sporenonderzoek suggereert dat Jos, zittend in zijn stoel, van achteren werd aangevallen.

September: Drukke maand voor recherche

De technische recherche zet drie keer tenten op voor onderzoek naar dodelijk geweld. Eerst is er een zaak van een verwarde vrouw uit Zeist die op 11 september probeert haar flat op te blazen en vervolgens in de huisartsenpost naast het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein mensen steekt. Een hulpbehoevende vrouw van 31 jaar overlijdt door een ‘medische reactie’. Haar identiteit is onbekend. De verdachte, Nadia el H (30), wordt juridisch onderzocht om te bepalen of haar acties de dood van de vrouw veroorzaakten.

Op 22 september leidt de moord op Shota Sakandelia (32) in het Moxy-hotel tot het spoor van zijn Georgische landgenoot Tornike Manvelidze. Ze kenden elkaar van het pokeren en trokken door Europa. Na een conflict in Utrecht, waar Shota eerder 9649 euro won met poker, ontstaat de vraag: Waarom moest Shota dood en waarover hadden ze ruzie?

De derde moord in september betreft Juan Rivera-Trujillo (58) uit Venezuela, ook bekend als Claudia. De politie doet uitgebreid onderzoek in zijn huis aan de Teugelhof. Een 28-jarige man wordt in Frankrijk aangehouden, maar het motief blijft onduidelijk. Vrienden vermoeden een roofmoord.

November: Ruzies fataal voor Hassan en Rinalda

Op 19 november wordt bij TivoliVredenburg het lichaam van schoonmaker Hassan Bouazzaoui (41) gevonden. Hij is neergestoken en overlijdt ter plaatse. Een collega, Mohamed B (51), wordt aangehouden. De details van het conflict blijven onbekend.

Op 23 november wordt Rinalda Chompff (67) uit Houten vermoord door haar partner

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button