Nieuws

Houtenaar (65) ontkent moord op vrouw.

In Houten wordt een 65-jarige man ervan verdacht dat hij drie maanden geleden zijn 67-jarige vrouw heeft vermoord, volgens aanklagers van het Openbaar Ministerie met voorbedachten rade. Het OM beschuldigt Bertus V. van moord op zijn vrouw Rinalda. De verdachte ontkent echter dat hij haar in hun huis aan de Vikingenpoort heeft gedood. Dit werd duidelijk tijdens de eerste voorbereidende zitting in de Utrechtse rechtbank, waar Bertus V. zelf aanwezig was. Hij liep moeizaam met behulp van een rollator en maakte een fragiele indruk. Zijn spraak was onduidelijk en zijn geest leek niet helemaal aanwezig te zijn.

Op 23 november trof de politie de vrouw levenloos aan in de slaapkamer van hun huis. Ze bleek te zijn overleden aan steekwonden in haar borst en buik. Bertus V. werd ook in huis gevonden met een bebloed mes in zijn handen. In de badkamer werd nog een mes gevonden, maar het is nog onduidelijk of dit ook is gebruikt. Bertus V. was zelf ook zwaargewond en werd gearresteerd voordat hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Er werd niet gesproken over een mogelijke zelfmoordpoging tijdens de zitting.

De officier van justitie benadrukte de ernst van de verwondingen die bij Rinalda werden aangetroffen. Ze werd herhaaldelijk gestoken in haar borst en buik, vermoedelijk met kracht en waarschijnlijk met een keukenmes. Snijwonden op haar armen suggereren dat ze probeerde de aanvallen af te weren.

De advocaat van Bertus V. beweert dat het niet bewezen is dat zijn cliënt zijn vrouw heeft vermoord. Hij wil laten onderzoeken of Rinalda mogelijk zelfmoord heeft gepleegd, al dan niet opzettelijk. Hij suggereert dat ze, gezien haar mobiliteitsproblemen, zou kunnen zijn gevallen met een mes in haar handen en vervolgens in bed is gaan liggen. Ook voerde hij aan dat zijn cliënt, gezien zijn leeftijd, mogelijk niet de kracht had voor dodelijke messteken. De verdediging vraagt ook om onderzoek naar mogelijke sporen van een andere persoon op het mes, aangezien een getuige beweerde iemand te hebben zien wegrennen in de buurt van het huis van het echtpaar.

De exacte toedracht van de gebeurtenissen in de woning, met name in de slaapkamer, blijft onduidelijk, evenals het motief voor de vermeende moord. Zowel Rinalda als Bertus zouden verstandelijke beperkingen hebben gehad, waarbij Rinalda in een rolstoel zat en voorafgaand aan haar dood weinig buiten kwam.

De zaak wordt voorlopig niet behandeld door de rechtbank, aangezien het onderzoek nog niet is afgerond. Ook wordt de geestelijke gesteldheid van de verdachte nog beoordeeld door experts. Bertus V. blijft voorlopig in hechtenis, aangezien de rechtbank sterke verdenkingen ziet dat hij zijn vrouw heeft vermoord. Er staat een volgende zitting gepland op vrijdag 31 mei.

Gerelateerde artikelen

Back to top button