Utrecht: Hoe omgaan met uitgebrande auto’s?
De periode rond de jaarwisseling is bijzonder druk voor autobergingsbedrijven in de regio Utrecht. Elk jaar rond deze tijd, bijna als een ’traditie’, branden er tientallen auto’s af in de hele stad, waarvan vele worden geborgen door Vincent Ensie en zijn team. ,,Tijdens nieuwjaarsnacht rijden we continu door.”
Maar zo vlak na de jaarwisseling gaat het toch vooral om eigenaren van auto’s die in brand zijn gestoken. Dat waren er deze jaarwisseling in de stad 24 (tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 06.00 uur). Drie meer dan vorig jaar in hetzelfde tijdsbestek. ,,Wij halen de auto’s in een gedeelte van Utrecht op. In Overvecht, maar ook in De Meern”, legt Ensie uit.
Ensie nam even de tijd om te reflecteren op enkele hectische dagen en nachten. Als ‘manager berging’ bij Collewijn in Leidsche Rijn is hij gewend aan de drukte, met de telefoon die non-stop rinkelt van mensen die iets willen regelen voor hun verbrande auto. Normaal gesproken bergt zijn bedrijf allerlei auto’s, ook bij ongevallen: ,,Wij bergen ook auto’s bij ongelukken, bijvoorbeeld.”
Na de jaarwisseling gaat het echter voornamelijk om auto’s die in brand zijn gestoken. Dit jaar waren dat er in de stad Utrecht 24, drie meer dan vorig jaar. ,,Wij halen de auto’s in een deel van Utrecht op, zoals in Overvecht en De Meern”, vertelt Ensie.
Veertig voertuigen
,,In totaal stonden er dit jaar 39 afgebrande auto’s én een scooter op ons terrein. Dit omvat ook voertuigen die voor de jaarwisseling uitbrandden.’’ Ensie merkt op dat het een paar jaar geleden al vroeg druk was met autobranden, maar dit jaar begon de drukte pas echt vanaf Kerstmis. ,,Er zijn altijd bepaalde hotspots, zoals de IBB-laan.” Daar was het ook raak de nacht voor oud en nieuw. ,,Die nacht hebben we al vijftien auto’s opgehaald.”
Alle auto’s worden tijdelijk gestald op het terrein van Collewijn. Sommige zijn compleet verwoest, terwijl andere op het eerste gezicht nog intact lijken. Bij sommige brandt zelfs nog een klein lichtje.
Verzekering keurt de auto’s
,,Maar wat ze gemeen hebben, is dat bijna geen enkele nog normaal kan rijden”, legt Ensie uit. De auto’s worden ofwel opgehaald voor verzekeringsinspectie, of gaan direct naar de sloop. ,,Dit hangt af van iemands verzekering.”
Eén ding is zeker: het team van Collewijn zet zich tijdens de jaarwisseling volledig in voor snelle berging. ,,We hebben een directe lijn met de 112 meldkamer tijdens oud en nieuw”, zegt Ensie, die zelf vroeger brandweerman was. ,,Ongeveer vier, vijf van onze wagens rijden dan de hele nacht heen en weer om auto’s te bergen.”
Onveiligheid tijdens oudejaarsavond
Hij bezocht het team nog op oudejaarsavond. ,,Ik heb de mannen aangeraden een vuurwerkbril mee te nemen, je weet maar nooit.” Gelukkig bleven grote incidenten uit. ,,Wij zijn ook een soort hulpverleners, wat soms reacties uitlokt. Als het onveilig wordt, trekken we ons terug. De auto kan later altijd nog worden opgehaald.”
De meeste auto’s bij Collewijn zijn inmiddels al opgehaald of verwerkt. ,,Het is triest dat het om zoveel voertuigen gaat. Mensen vernielen bewust een kostbare auto van een ander.” Of dit in de toekomst zal veranderen, is onzeker. Maar Ensie verwacht van niet: ,,We spreken elkaar volgend jaar weer.”