Nieuws

Hijskraan stabiliseert na incident in Leusdense woonwijk

In de straat Waarden in Leusden is gisterochtend een hijskraan van 25 meter hoogte deels in de grond gezakt, meldt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Twintig woningen werden uit voorzorg ontruimd vanwege het dreigende gevaar dat de kraan zou omvallen. Een tweede kraan moest ter plaatse komen om de scheefgezakte kraan stabiel te houden.

Bij het wegzakken van een van de poten werd een water- en gasleiding geraakt. Verslaggever Hannah Cammeraat zag vanochtend hoe de poot duidelijk is weggezakt en dat er veel water wegstroomt vanuit de beschadigde waterleiding. “Ook het gas dat vrijkomt is goed te ruiken.”

Direct na het incident kwam de brandweer ter plaatse. “De Veiligheidsregio Utrecht heeft zelf niet het materieel om de hijskraan weer recht te zetten. Daarom heeft de aannemer een tweede kraan gestuurd om de weggezakte bouwkraan weer rechtop te zetten”, liet een woordvoerder vanochtend weten. “De kraan die verzakt is geraakt, wordt nu stabiel gehouden door een andere kraan. Hierdoor is voorlopig het gevaar van omvallen geweken”, aldus de VRU.

Ook monteurs van netbeheerder Stedin kwamen naar de plek van het incident om de beschadigde gasleiding te dichten. De VRU liet eerder vanmiddag weten dat dit niet zonder slag of stoot ging. “Er is getracht een ballon in de leiding op te blazen, maar door modder en water in de gasleiding lukt dat niet. Er wordt een nieuwe poging gedaan”, meldde de VRU rond 13.00 uur. Anderhalf uur later meldde een woordvoerder dat het lek gedicht was.

De werkzaamheden werden nog extra bemoeilijkt doordat er onweer op komst was. Daardoor bestond de angst dat de bliksem in de kraan zou slaan. “Dit in combinatie met het gaslek zorgt voor een potentiĆ«le onveilige situatie.” Inmiddels is de arm van de hijskraan ingeklapt. Bewoners die hun woning moesten verlaten, werden tijdelijk opgevangen in het gemeentehuis. Voor hen was een lunch geregeld.

Door het incident zitten 56 huishoudens zonder gas. Monteurs van Stedin zijn ter plaatse. Ook de waterleiding is afgesloten, waardoor circa 190 huishoudens geen water hebben. “Monteurs van Vitens zijn al wel ter plaatse, maar op dit moment kunnen we nog niets doen. Eerst moet de hijskraan veiliggesteld worden, dan wordt de gasleiding gerepareerd en daarna zijn wij pas aan de beurt. Dus daar is het nu op wachten”, liet een woordvoerder vanochtend weten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button