Nieuws

Waterpeil Utrecht hoogtepunt, geen paniek, scherp in gaten.

Op vrijdag heeft het waterpeil in Utrecht zijn hoogste punt bereikt, volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Deze piek zal tot zaterdag aanhouden, maar dat betekent niet dat het hoge water daarna verdwenen zal zijn. ,,Dat was wel even slikken.”

Het voorspellen van de exacte piek in de waterstand in de regio Utrecht was complex. ,,Het hangt bijvoorbeeld af van storm of regen in Duitsland. En het peil in de Lek wordt ook beïnvloed door eb en vloed”, licht Clarion Wegerif van de Stichtse Rijnlanden toe.

Op vrijdag heeft de rivier zijn hoogste stand bereikt, en na zaterdag wordt een daling van het waterpeil verwacht. Desondanks is er alweer een nieuwe hoogwatergolf op komst. ,,We verwachten rond 7 januari weer een piek. We hoorden dit vanochtend, dat was wel even slikken.”

Volgens Wegerif is er, ondanks de verwachte piek die mogelijk even hoog wordt als de huidige, geen reden voor paniek over het hoge water. ,,De dijk is stevig en we houden het scherp in de gaten. En het waterpeil ligt altijd nog een stuk lager dan in 1995.”

Om de stevigheid van de dijk te waarborgen, heeft de Stichtse Rijnlanden gemeenten opgeroepen om ervoor te zorgen dat automobilisten geen schade toebrengen aan de dijk langs de Lek. ,,Niet in de berm van de lekdijken rijden bijvoorbeeld, en als je elkaar passeert over de dijk is het belangrijk om met je wielen op de weg te blijven.”

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button