Nieuws

Gratis biebpas docenten en geen jeugdboetes: ‘Leesplezier moet terug’ in Utrecht

Utrecht – Vanaf volgend jaar hoeven kinderen tot 17 jaar geen boete meer te betalen als ze een boek te laat inleveren bij de Utrechtse bibliotheek. Daarnaast krijgen docenten in de stad een gratis biebpas, in een poging om het leesplezier te vergroten en de drempel naar de bibliotheek te verlagen. Dit initiatief is van groot belang volgens wethouder Eelco Eerenberg, gezien het feit dat “een derde van de kinderen dreigt laaggeletterd van school te komen.”

De samenwerking tussen de gemeente en de bibliotheek is intensief geweest, waarbij de bibliotheekdirecteur Deirdre Carasso zelfs haar werkkamer aan de wethouder uitleende toen hij een ochtend geen plek had in het gemeentehuis. “Waarvoor nog bedankt,” merkt Eerenberg op. Deze goede verstandhouding is van essentieel belang gezien de uitdagingen waar Utrecht voor staat. Er ligt nu een beleidsnota voor de komende tien jaar.

Voor Carasso brengt dit enige rust na financieel onzekere tijden. “Ik ben blij met het beleid dat er nu ligt, dat we samen vooruit hebben gekeken en laten zien dat de bibliotheek een belangrijke basisvoorziening voor de stad is.”

Financiƫle uitdagingen blijven echter een punt van zorg. Hoewel de gemeente heeft toegezegd de tekorten tot en met dit jaar te dekken, blijven de financiƫle zorgen voortbestaan. Voor 2026 wordt een structureel tekort van 40 miljoen euro verwacht in Utrecht, samen met soortgelijke uitdagingen in andere Nederlandse gemeenten.

Eerenberg erkent dat er nog onzekerheid is over hoe deze uitdagingen aangepakt kunnen worden, maar hij is voorzichtig optimistisch over de toekomst, met name vanwege de toezeggingen vanuit het Rijk. Dit biedt ruimte voor nieuwe plannen voor de komende tien jaar, zoals het afschaffen van boetes voor kinderen en het verstrekken van gratis abonnementen aan docenten.

Het doel van deze initiatieven is om het leesplezier te vergroten en de toegankelijkheid van de bibliotheek te verbeteren. Door kinderen en docenten te stimuleren om gebruik te maken van de bibliotheek, hopen Eerenberg en Carasso de toekomst van deze publieke voorziening veilig te stellen. Met extra investeringen in wijkbibliotheken willen ze gelijke kansen bevorderen en de rol van de bibliotheek als ontmoetingsplek verder versterken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button