Nieuws

Succes: starters kopen meer woningen

De opkoopbescherming die vorig jaar werd ingevoerd door de gemeente Utrecht blijkt effectief te zijn. Het gemeentebestuur baseert deze conclusie op een analyse uitgevoerd door het Kadaster. In de eerste helft van 2018 ging nog 13 procent van alle verkochte huizen naar verhuurders, maar in de eerste helft van dit jaar is dat percentage gedaald naar slechts 2%.

In maart 2022 implementeerde Utrecht de opkoopbescherming, die bepaalt dat kopers van woningen onder de €440.000 deze zelf moeten bewonen. De grens is inmiddels verhoogd naar €587.000. Het doel van deze maatregel is om te voorkomen dat particuliere beleggers met grote financiële middelen huizen opkopen om ze te verhuren, wat de concurrentiepositie van starters en andere woningzoekenden benadeelt.

Volgens de gemeente heeft deze maatregel al voordelen opgeleverd voor starters, omdat meer woningen in handen komen van koopstarters. In het tweede halfjaar van 2021 ging 46 procent van de koopwoningen naar starters, en in het afgelopen halfjaar was dit percentage gestegen naar 53 procent van de verkochte huizen in Utrecht.

Wethouder Dennis de Vries (Wonen) is tevreden met de resultaten van de analyse: “Het is goed om te zien dat onze opkoopbescherming werkt; we gaan daar uiteraard onverminderd mee door. Het sluit aan bij ons uitgangspunt dat wonen geen verdienmodel mag zijn; het is een fundamenteel recht.” Na Utrecht volgen er meerdere gemeenten met hun eigen opkoopbescherming.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button