Nieuws

Gemeente Utrecht bespaart miljoen met minder verlichting, stenen en schoonmaak

De gemeente Utrecht streeft ernaar jaarlijks een miljoen euro te besparen door het beheer van de openbare ruimte te versoberen, zoals afgesproken in het coalitieakkoord. Concreet betekent dit dat er minder vaak schoongemaakt wordt op bepaalde plekken, de straatverlichting eerder uitgaat en later aangaat, en dat reparaties aan wegen minder snel worden uitgevoerd. Ook nieuwe bomen zullen voortaan kleiner zijn, wat goedkoper is en snellere groei mogelijk maakt.

De bezuinigingen hebben al besparingen opgeleverd, zoals in 2023 een bedrag van 485.000 euro en naar verwachting dit jaar 735.000 euro. Vanaf volgend jaar wil men jaarlijks structureel 1.085.000 euro besparen. De gemeente heeft een nieuw systeem ge√Įmplementeerd voor de straatverlichting, waardoor lampen bijvoorbeeld op zonnige dagen later aangaan, zonder dat dit grote problemen oplevert.

Ook wordt er minder frequent schoongemaakt bij houten constructies (om de twee jaar in plaats van jaarlijks) en bij staal en beton (om de vijf jaar in plaats van elke drie jaar), tenzij er veiligheidsrisico’s zijn zoals gladheid. Verder worden straatreparaties uitgesteld in gebieden met minder verkeer.

Hergebruik van materialen en standaardisatie van ontwerpen moeten verdere kostenbesparingen opleveren. Dit alles kan echter leiden tot een “vervuilder” en “rommeliger” aanblik van sommige gebieden, aldus het college.

Daarnaast zal ongeveer 30 procent van de nieuwe bomen die worden geplant jonger en kleiner zijn, wat volgens de gemeente op termijn weinig verschil maakt in groeitijd tot een volwassen boom.

Helaas betekent de bezuinigingsoperatie ook dat er minder budget is voor bijzondere voorzieningen in de stad, zoals muurschilderingen en zelfs voor de schapen die eerder in het M√°ximapark graasden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button