Nieuws

Geen geld Babboe-gedupeerden: ‘NVWA keurt herstelplan goed’

Amersfoort – Vanaf 10 april krijgen eigenaren van Babboe-bakfietsen de mogelijkheid om te zien welke compensatie ze kunnen ontvangen voor hun potentieel onveilige bakfiets. Ongeveer 22.000 bakfietsen van het Amersfoortse bedrijf worden teruggeroepen vanwege mogelijke veiligheidsproblemen. Financiële compensatie is niet gegarandeerd, maar gedupeerden kunnen mogelijk een andere fiets, een voucher en een tegoedbon voor accessoires ontvangen.

Babboe verwacht tot het einde van dit jaar bezig te zijn met de afhandeling van de terugroepactie. Eerder is al duidelijk geworden dat mensen die niet langer een Babboe-bakfiets willen, geen financiële vergoeding kunnen verwachten, volgens de geldende regels.

“De NVWA heeft dit herstelplan goedgekeurd. Volgens de wettelijke voorschriften moet een product dat niet meer veilig is, worden vervangen door hetzelfde product waarvan de veiligheid wel wordt gegarandeerd. Dat is wat we doen en we hopen dat eigenaren hiermee voldoende vertrouwen zullen hebben om in de toekomst weer met een Babboe te rijden,” aldus een woordvoerder van Babboe.

Op 14 februari moest Babboe de verkoop van bakfietsen stopzetten vanwege veiligheidsproblemen, zoals vastgesteld door de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze week is meer bekend geworden over het herstelplan van het bedrijf. Vanaf 10 april kunnen eigenaren een afspraak maken om te zien wat de afhandeling voor hun bakfiets zal inhouden, aldus de woordvoerder. “We hopen dat eigenaren tevreden zullen zijn met de geboden compensatie wanneer ze zien wat de afhandeling is.”

“We zorgen ervoor dat alle mensen die ongemak hebben ervaren en tijdens de onzekerheid hebben gezeten, een voucher krijgen. Hiermee kunnen ze later nog een keer hun fiets laten controleren, en daarnaast krijgen ze een tegoedbon voor accessoires. Wat de fiets betreft, krijgen ze alleen een andere fiets terug, geen geld,” voegde de woordvoerder eraan toe.

Fabrikant helpt Babboe

Babboe staat er niet alleen voor wat betreft de kosten voor de nieuwe fietsen die gedupeerden ontvangen. Accell Group, de fabrikant van de bakfietsen en merken zoals Batavus en Sparta, draagt verantwoordelijkheid voor het herstelplan. “Accell helpt Babboe met de organisatie en de financiële afhandeling van het herstelplan. De operatie zal inderdaad een aanzienlijke kostenpost met zich meebrengen, maar het is essentieel voor het voortbestaan van het bedrijf. Op deze manier kunnen we het vertrouwen van de klanten terugwinnen en laten zien dat er veilige fietsen worden verkocht.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button