Fietsendepot stroomt vol met fietsen van Utrecht Centraal
Utrecht – “Mijn huisgenoot stuurde me een bericht dat alle fietsen werden verwijderd, maar mijn fietssleutel lag nog in Amsterdam. Ik had geen mogelijkheid om mijn fiets op tijd op te halen.” Dit is slechts één van de vele verhalen die horen bij de bijna 700 fietsen die recent zijn weggehaald. De fietsenstalling bij het Westplein, vlak bij station Utrecht Centraal, is ontruimd. Ondanks de waarschuwingsborden, is deze boodschap veel fietsbezitters ontgaan.
Beheerder Martin van Bentum heeft de zorg over alle 697 fietsen die naar het depot zijn verplaatst. Met zijn jarenlange ervaring als fietsenmaker, kan hij vaak al inschatten welke fietsen hun eigenaar terug zullen zien en welke waarschijnlijk niet. Bij aankomst krijgen alle fietsen een nummer en worden ze zorgvuldig gesorteerd.
Niet alle fietsen worden opgehaald
“Deze drie rijen fietsen zijn nog in prima staat. Je kunt zien dat deze regelmatig worden gebruikt,” zegt Van Bentum, terwijl hij wijst naar de goed onderhouden fietsen. In tegenstelling tot fietsen met bijvoorbeeld lekke banden, kapotte kettingen of ontbrekende zadels, waarvan hij verwacht dat ze niet meer opgehaald zullen worden. Deze fietsen worden uiteindelijk verkocht aan fietshandelaren.
Van Bentum repareerde en verkocht in het verleden zelf nog deze achtergelaten fietsen. Na dertig jaar in het vak van fietsenmaker, waarin hij meerdere fietsenwinkels runde, heeft hij het nu rustiger aan gedaan en verhuurt hij alleen nog fietsen. Daarnaast beheert hij het fietsendepot in Kanaleneiland voor de gemeente Utrecht.
De aannemer, die door de gemeente was ingehuurd om de fietsenstalling leeg te halen, belde hem vorige week vrijdag al met de vraag of er genoeg plek was in het depot. De fietsenstalling bij het Westplein, aan de Jaarbeurszijde van station Utrecht Centraal, zal worden gesloten. Eigenaren werden van tevoren via borden geïnformeerd dat ze hun fiets moesten weghalen. Ook was er een website vermeld, waar men kon controleren waar hun fiets naartoe was gebracht. Toch bleven er nog zo’n 800 fietsen staan, toen de aannemer vrijdag ging tellen.
Nog voldoende plek
Van Bentum heeft gelukkig nog voldoende ruimte in het depot. Zijn telefoon, die bij elk gesprek klinkt met de vrolijke lach van zijn kleinzoon, gaat deze donderdagochtend regelmatig af. Mensen moeten een afspraak maken om hun fiets op te halen. Van Bentum verwacht dat zo’n 300 mensen dat zullen doen, al zijn er in de eerste dagen pas 30 fietsen opgehaald. “Soms word ik zelfs om half tien ’s avonds gebeld door boze mensen die willen weten waar hun fiets is gebleven. Maar dat gebeurt gelukkig niet vaak.”
Strikte organisatie
Het beheer van de fietsen gaat zeer nauwkeurig. “Sommige mensen proberen zelf een fiets eruit te halen, maar dat lukt ze niet,” vertelt Van Bentum. Fietsen zoals racefietsen, swapfietsen of andere in goede staat staan veilig in het midden. De rest staat buiten.
Ondertussen blijft zijn telefoon rinkelen, vergezeld van het gelach van de baby op de achtergrond. “Zo word ik elke keer weer vrolijk als er iemand belt.” Een jongeman komt zijn fiets ophalen en Van Bentum besluit nog een kwartiertje langer open te blijven.
Zouden meer borden bij de fietsenstalling geholpen hebben? “Misschien. Maar je kunt het nooit helemaal goed doen,” merkt Van Bentum nuchter op.